Több mint 100 év börtönre ítélték egy romániai bűnözőklán tagjait Franciaországban

A párizsi metróban „akcióztak” az utasok kárára.

Hirdetés

Impozáns mértékű, összesen 113 évnyi szabadságvesztésre ítélték Párizsban egy kelet-romániai romaklán tagjait, aki kiskorúakból álló tolvajhálózatot működtettek a francia fővárosban.

A húsz személyt gyermekkereskedelem, pénzmosás és bűncselekmény elkövetését célzó összeesküvés miatt ítélték hosszú börtönévekre.

Az ügyben még 2016 végén indult a nyomozás, miután feltűnt, hogy a párizsi metróban jelentősen megnőtt a lopások száma.

Az elkövetők rendszerint 11 és 18 év közötti fiatalok voltak, akik mobiltelefonokat és pénztárcákat nyúltak le.

A trükk régi és egyszerű volt: néhányan elterelték az áldozat figyelmét, majd egyikük ellopta a pénztárcáját, majd gyorsan tovább adta bűntársainak, akik elrejtették, majd mindannyian kereket oldottak.

Az ügyet Párizsban csak Roman Express néven ismerik, mivel ebből a kelet-romániai városból származik a bűncselekményeket elkövető klán.

A francia nyomozók 2017-től együttműködtek román kollégáikkal, ennek nyomán pedig néhány hónappal később összehangolt akciók során

Franciaországban, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban sikerült letartóztatni az elkövetők nagy részét.

Mint kiderült, az érintettek nem rendelkeztek állandó lakhellyel Franciaországban, ingáztak az ország és Románia között.

Hirdetés

A francia hatóságok összesen 50 kis- és fiatalkorú elkövetőt azonosítottak, de nem tekintik őket áldozatnak.

Az eljárás ugyanakkor tovább zajlik a romániai bűnözők ellen.

Az ügy azonban a jelek szerint távol áll a hepiendtől. Bár 2017 vége óta csökkent a lopások száma Párizsban, a klán részben újjáalakult, és számos fiatalkorú elkövető visszatért Párizsba.

Ahol a polgármester szerint a metróban júniusban már 68 százalékkal nagyobb volt a lopások aránya az év elejéhez képest.

Hirdetés