Hát, kedves végzősök, ez van: érettségiznetek kell románból, miután az RMDSZ is leszavazta a saját képviselője javaslatát

Parádés teljesítmény.
Hirdetés

Ez gyorsan ment: a Magyar Polgári párt (MPP) még májusban dobta be a köztudatba, hogy az RMDSZ színeiben parlamentbe jutott képviselőjén keresztül törvénytervezetet terjeszt be, amelyben  eltörölte volna a román nyelv és irodalom érettségit a kisebbségi tannyelvű iskolák végzősei számára, mivel az szerinte diszkriminatív, a parlament pedig mostanra el is utasította az egészet úgy, ahogy van.

A szenátus hétfőn vetette el Kulcsár Terza József képviselő törvénykezdeményezését.

A Magyar Polgári Párt (MPP) RMDSZ-es listán parlamentbe jutott politikusa az oktatási kerettörvény módosítását javasolta oly módon, hogy mindenki anyanyelvéből vizsgázzon. Az MPP szerint így lehetne megszüntetni azt a hátrányos megkülönböztetést, amely a kisebbségi tannyelvű iskolák tanulóit éri, hiszen ők minden felmérőn eggyel több tantárgyból – román nyelvből és anyanyelvükből is – vizsgáznak.

A módosító javaslat azt is előírta volna, hogy a 6. osztály végén megszervezett felmérők esetében, illetve a 8. osztály végén tartott képességvizsgán minden tanuló egységesen az anyanyelvéből vizsgázzon: a román tanulók román nyelvből és irodalomból, a kisebbségi iskolák diákjai pedig anyanyelvük irodalmáról és nyelvtanáról szóló tantárgyból.

A törvénytervezetet egyéni törvénykezdeményezésként terjesztette Kulcsár Terza József májusban a képviselőház elé. Mezei János, az MPP elnöke akkor arról beszélt: a módosítások a diszkrimináció megszüntetését célozzák, nem pedig azt, hogy a kisebbségi oktatásban részesülők ne tanulják meg az állam nyelvét.

Szerinte a román nyelv elsajátítása érdekében a későbbiekben majd olyan ponttal kell kiegészíteni az oktatási törvényt, amely kötelezővé teszi a kisebbségi oktatásban részesülő diákok számára, hogy középiskolai éveik során legalább középfokú nyelvvizsgát tegyenek románból. Azt is szeretné, hogy hasonló módon a román középiskolás diákok számára is kötelező legyen Erdélyben az alapfokú magyar nyelvvizsga.

Hirdetés

A szenátus azonban, amint az várható volt, a hétfői ülésen jelen lévő hat RMDSZ-es szenátor támogatásával egyhangúlag megszavazta a szakbizottsági jelentést, amely a törvénymódosítás elutasítását javasolta. A tervezet ügyében a szenátus volt döntő ház, miután a képviselőház anélkül küldte tovább a tervezetet, hogy napirendre tűzte volna. 

A parlamenti bizottsági vita amúgy már előrevetítette, hogy a többség nem vevő az ötletre.

Úgyhogy marad a román érettségi, amely mindig mumus a magyar diákok számára, akikkel szemben ugyanolyan elvárásokat támaszt a román oktatási rendszer, mint a román anyanyelvű diákokkal szemben. Ami nem túl fair verseny, lássuk be.

Hirdetés