Örömlányokkal takaríttatja a temetőt a nagyváradi önkormányzat

Szükség van minden munkás kézre.
Hirdetés

 

Sajátos módszerrel próbálja elérni a nagyváradi önkormányzat, hogy mégiscsak származzon valami haszna azokból a bírságokból, amelyeket a városban különböző kihágásokért róttak ki, de már a kiszabásuk pillanatában tudható volt, hogy a büdös életben nem fizetik ki őket.

A város vezetői szépen elkészítettek egy 475 nevet tartalmazó listát, amely a bírságokat be nem fizető személyekről készült, az önkormányzat jogászai pedig mindegyikük esetében bírósághoz fordulnak, kérve, hogy az változtassa közmunka végzésének kötelezettségévé a pénzbírságokat.

Amúgy nem kis összegről van szó: 3,9 millió lejnyi (vagyis 820 000 eurónyi) pénzt nem voltak hajlandóak befizetni a város kasszájába az érintettek.

A listára tevékenységük végzéséért megbírságolt prostituáltak, koldusok és csempészcigaretta-árusok kerültek fel, de akadnak külföldi kamionsofőrök, turisták és moldovai diákok is.

A lista elején három prostituált szerepel, ők egyetlen év alatt 600 bírságot gyűjtöttek be, összesen 71 000 euró értékben.

Egyiküket júliusban egy-két napon belül 500, majd 1000 lejre bírságolták.

Az örömlányokat a piacokon portyázó csempészcigi-árusok követik, akik a 2012-2013-as időszakban 500 000 lejnyi bírságot nem fizettek ki, de persze azóta is sokszor megbüntették már őket.

Mindez nem újdonság Váradon: 2011 óta tart a gyakorlat, hogy közmunkára cseréltetik a pénzbírságot.

Az ily módon közmunkára ítélt szabálysértőket rendszerint közterület-fenntartási munkálatokra osztják be.

Elsősorban a temetőbe, ahol a sétányokat kell söprögetniük, a zöldterületeket tartják karban, vagy szemetet gyűjtenek.

Hirdetés

Egy „munkanap” két órából áll, vagyis ha valakit 60 napnyi közmunkára ítélnek, akkor 120 órát kell ledolgoznia.

A pártfogó felügyelő külön engedélyével ez feltolható napi 4 órára, sőt ha a delikvens írásban nyilatkozik arról, hogy nincs munkahelye, vagy szabadságot vett ki a büntetés gyorsabb letöltése érdekében, akkor napi 8 órán keresztül is közmunkálkodhat.

Az ügy érdekessége az, hogy eddig még egyetlen, nagyváradi közmunkára ítélt szabálysértő sem hiányzott a közmunkából.

Hát így történhet meg az, hogy az ember fényes nappal találkozhat munkájukat végző örömlányokkal a váradi temetőben.

Hirdetés