Ön mennyiért adná kölcsön egy vadidegennek az autóját?

Ismét bejelentkezett egy cég, mely megmentené Kolozsvárt a pokoli forgalomtól – ezúttal a magánszemélyek autói révén.
Hirdetés

Külföldön bevált receptet próbál Romániában elsőként meghonosítani egy kolozsvári vállalkozó, mely elindította az első olyan magánszemélyeket megszólító szolgáltatást, mely a közösségi gazdálkodás (sharing economy) elvét érvényesíti az autóbérlés területén. Magánszemélyként némi pluszpénzre tenne szert azzal, hogy bérbe adja az autóját? Semmi más dolga nincs, mint ingyenesen regisztrálni ezen a honlapon, illetve letölteni a hozzá tartozó mobilalkalmazást, és ha valaki éppen az Ön járgányát szemeli ki, akkor a rendelkezésére kell bocsátania. Pofonegyszerűen hangzik, a megvalósítás azonban – ismerve a romániai közlekedési kultúrát és a pokoli kolozsvári forgalmat – rejt némi kockázatot is.

Még mielőtt azt hinné, hogy harmincéves Daciáját bedobhatja a közösbe, jó, ha tudja:

a gépjárműveknek meg kell felelniük bizonyos feltételeknek, például érvényes műszaki engedéllyel, biztosítással, úthasználati matricával és a kötelező autótartozékkal is rendelkezniük kell. A tíz évnél idősebb autókat nem veszik fel a listára.

A vállalkozás elindítója szerint a tulajdonosok havonta akár az 1000 és 4 000 lej közötti összeget is megkereshetik, de persze ez attól is függ, milyen gyorsan reagálnak a megkeresésekre, és milyen árban egyeznek meg a bérlővel. Az igényléseket minimum 1, maximum 13 órán belül el kell bírálni, ezt követően az alkalmazás automatikusan kitölti a bérleti szerződést. Az autó átadásakor már csak a formalitások maradtak hátra. A bérlő ellenőrizheti az autó műszaki állapotát, és ha mindent rendben talál, útnak is indulhat vele. Az árat a tulajdonos szabja meg, míg a kifizetés a foglaláskor történik. Legkevesebb három órára, legtöbb pedig 30 napra lehet igénybe venni a honlapon listázott autókat.

A Perpetoo 350 ezer euró befektetéssel jött létre, a fejlesztésen mintegy 40 szakértő dolgozik. A vállalkozó elég optimistán abban bízik, hogy egy év alatt legalább háromezer autótulajdonos regisztrál, a bérlések száma pedig meghaladja a 25 ezret.

Ha beindul a dolog, kiterjesztené a lehetőséget más romániai városokra is.

Mégis, mi a jó ebben? A közösségi gazdaság elvén működő szolgáltatások egyre nagyobb teret hódítanak külföldön, és Romániában is egyre többen látnak benne fantáziát, illetve meggazdagodási lehetőséget, gondoljunk csak a szálláshelyek hálózatát kialakító Airbnb-re, mely egyre népszerűbb Erdélyben is.

Hirdetés

A közautózás (car sharing) lehetősége eddig is elérhető volt a kolozsváriak számára: az elektromos autókkal nyomuló Pony Car Sharing, melyhez – a mostani vállalkozáshoz hasonlóan – az autós forgalom csökkentésének reményét fűzték, 2015-ben indult Kolozsváron, 2017-ben Bukarestben. A remények elég gyorsan szerte foszlottak, a cég óriási tartozást halmozott fel, és a számítások szerint még három évig kell kihúznia valahogy, hogy elérje a nullszaldót, vagyis azt, hogy bevételek és a költségek egyenlő arányban legyenek. A cég ennek ellenére nemrég megduplázta a befektetést, és töretlenül bízik abban, hogy a lakosság előbb-utóbb megszokja az elektromos autók használatát, és taxizás helyett inkább „pónira” száll. Veszteségük nem tántorítja el az újabb befektetőket sem attól, hogy hasonló szolgáltatásokat indítsanak.

Valamit csak tudhatnak a jövő közlekedéséről…

Hirdetés