A bizalmatlansági indítvány sikere: pirruszi győzelem?

Erősen jól kell lavíroznia az új román kormány hajójának a PSD által hátrahagyott vízi aknák között, ha nem akar nagyon hamar a levegőbe repülni.
Hirdetés

A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg az Adevărul oldalon közölt cikk fordítása. A címet és alcímeket a szerkesztőség adta.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányból távozása által keltett eufóriának gyorsan át kell adnia a helyet az elkövetkezőkre vonatkozó komoly és alapos elemzéseknek. Az új kormányról szóló tárgyalásokat pénteken, szombaton és vasárnap le kellene folytatni, sok ok miatt nincs idő laca-facára. Ezúttal Iohannis elnök áll a vezérlőpultnál, nem Dragnea vagy Dăncilă.

Ha a következő időszakban nagy kudarcok történnek, az új kormány megalakításában vagy az általa megtett első lépések esetében, akkor az október 10-i győzelem bumerángként fordul a kormány új vezetői, de Iohannis ellen is.

Az új kormány megalakítása

A PSD-ben kevés volt a Dăncilától megszabadulni akaró áruló. Így aztán bukik Ponta terve, hogy a PSD-vel és más kalandvágyóval alakítson parlamenti többséget. Viorica Dăncilă elnökjelöltségét nem vonják vissza, ahogy azt Ponta kérte, a PSD pedig ellenzékben nyalogatja majd a sebeit, maximálisan kihasználva azt a lehetőséget, hogy keményen bírálhatja a következő kormány által esetlegesen megtett népszerűtlen lépéseket.

Ahogy azt Iohannis elnök bejelentette, valószínűleg Ludovic Orban lesz a kijelölt kormányfő, ami azonnal ellenük fordítja a Pro Romániát és lehetséges módon a Népi Mozgalom Pártot (PMP) is. Orban a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), az Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE), de akár még az RMDSZ-szel és néhány kisebbségi parlamenti képviselővel is csak maximum 170-180 képviselőt gyűjthet össze, ami távol van az új kormány elfogadásához szükséges 233 szavazattól. A másodjára jelölt, valószínűleg szintén Orban-kormány átmenne, de azután azzal a lehetetlen küldetéssel szembesülne, hogy keresztül kellene vinnie törvényeit a parlamenten és bármikor beleütközhetne egy bizalmatlansági indítványba. Vagyis rendkívül nehéz lenne az élete, miközben Romániának sürgős, de népszerűtlen, a PSD által sebesen kihasználható lépésekre lenne szüksége. Második próbálkozásra akár egy Pro Románia és PMP által is elfogadható kormányfőt jelölhetnének, hogy kényelmes többségük legyen a parlamentben. Előrehozott választásról nem érdemes beszélni, mert nem látok túl sok parlamenti képviselőt, akik készek lennének lemondani egy mandátumról úgy, hogy semmi biztosítékuk nincs egy újabb elnyerésére.

Az új kormány sürgős lépései

Sok és nyomasztó lépésről van szó:

* A minisztériumok átadását-átvételét, főleg a pénzügy és a kormány főtitkársága esetében rendkívül gondosan és alaposan kell elvégezni, hogy aztán a PSD ne mondhassa azt, hogy milyen jók voltunk mi és milyen ostobák vagytok ti. Az átadási-átvételi bizottságoknak kötelezően tartalmazniuk kell semleges, hazai és külföldi szakértőket.

* Új kormányzati struktúra. Kevesebb, 14-15 minisztérium, hogy drasztikusan csökkentsék az állam működési költségeit. A megmaradó minisztériumokban a magas rangú tisztségviselők második és harmadik szintjén levőket másokra kell lecserélni, szakmai teljesítményi kritériumok alapján. Teljes mértékben elengedhetetlen egy pontos lista az állam működési költségeinek további csökkentéséről, de figyelembe kell venni az egyszerű polgárok védelmét, továbbá a különleges nyugdíjak és a PSD-s rezsim volt parazitái által érdemtelenül felvett óriási bérek kiiktatását.

* Lépések a 2019-es állami költségvetés „lezárására”.

Rendkívül nehéz és sürgős feladat, tekintettel arra, hogy a 3 százalékos hiánycélon belül kell maradni. Eugen Teodorovici már ki is jelentette, hogy a kormányra lépésre vonatkozó szándékukat kifejező pártok nem lesznek képesek „lezárni” az idei költségvetést. A volt pénzügyminiszter azt állítja, hogy állítólag csak ő rendelkezett volna a mentőötletekkel.

* A 2020-as költségvetés kidolgozása. Szintén nehéz feladat, mert a költségvetési források nem fedezik a bér- és főleg nem a nyugdíjemeléseket (2020 szeptemberében 40 százalékos emelés lenne), melyeket a PSD „átpasszolt” az új kormánynak. A beruházásokra, hadseregre és más sürgősségekre szükséges összegekről nem is beszélve. Az ezen tervek megvalósításában elszenvedett bármilyen kudarcot vagy baklövést azonnal kihasználna az ellenzékben lévő PSD.

Hirdetés

* Az elnökválasztás előkészítése. Ha a külföldön élő románok nem tudnak majd tisztességes körülmények között szavazni, akkor a hivatalban lévő kormány lesz a hibás, nem az előző.

* A 114-es és a 79-es sürgősségi kormányrendelet azon rendelkezéseinek a kiiktatása, melyek eltorzították az energiapiacot.

* A magisztrátusokat vizsgáló különleges részleg, a SIIJ felszámolása, a Velencei Bizottság és a GRECO kérésének megfelelően.

* Hatékony lépések a polgárok biztonságának növelésére.

* Új európai biztosi javaslat megnevezése.

Az új kormánycsapat

A Nemzeti Liberális Párton és más pártokon belüli politikai tisztségeken túlmenően az új minisztereknek rendkívül hozzáértőknek és alkalmasaknak kell lenniük, ami néha ellentmondásban van a politikai tisztségekkel. De létfontosságú, hogy az új miniszterek részletesen ismerjék az általuk irányított területet, hogy leszűkítsék az új tisztségekhez való alkalmazkodáshoz szükséges időt is. Ugyanakkor vissza kell hívni a kormányba a más politikai területeken tevékenykedő szakembereket, vagy a pártok által javasolt független személyeket, hogy ezeknek a pártoknak a támogatását is biztosítsák. Az új kormány feladatai – sajnos – olyan nagyok és sürgetőek, hogy nem nagyon marad idő elmélkedésre és alkalmazkodásra. Gyorsan és hatékonyan kell cselekedni.

Új kormányprogram

A kormányfőn és a miniszterek listáján túlmenően az új kormány által előterjesztett kormányprogram is alapvető fontosságú. Látnunk kell az új kormány által tervezett lépéseket és azt, hogy milyen mértékben esnek egybe Románia nemzeti érdekeivel.

A bizalmatlansági indítvány elfogadása a második jelentős lépés afelé, hogy az európai parlamenti választás után Romániát visszatérítsék egy racionális és gazdaságilag, pénzügyileg és társadalmilag kiegyensúlyozott pályára. De óriási kockázatokkal is jár, melyeket a Dăncilă-kormány által a gazdaságban, a pénzügyekben, a közrendben és más jelentős területeken hátrahagyott „bombák” kezelése okoz. A jövendőbeli kormány kudarca a PSD azon esélyével egyenértékű, hogy megnyerje a következő parlamenti választást és magas lovon ülve térjen vissza Románia élére.

Hirdetés