Szinte biztos, hogy Dăncilának hátrakötik a sarkát, de ő most a PSD legkisebb baja

Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Hirdetés

A helyezkedési kényszer, sőt láz azonban a jelek szerint nem egy irányba sodorja a pártot, hanem – ahogy a B kategóriás akciófilmekben – mindenki arra lő, amerre éppen arccal áll.

Péntek délelőtt például a párt fiókszervezeteinek vezetői gyűltek össze egy titkos megbeszélésre, amely valamiért éppen akkor volt, amikor Viorica Dăncilă PSD-elnöknek, megbuktatott ex-miniszterelnöknek egy kormányülésen volt jelenése. A kiszivárgott információk szerint az ülésen nemcsak Mihai Fifor, a PSD főtitkárának a leváltása merült fel – akiről állítólag olyanok hangzottak el, hogy rossz szervezőegyéniség, hideg a kapcsolata a fiókszervezetek vezetőivel stb. –, de természetesen Dăncilă pártelnökként való félreállítása is sokak számára kívánatossá vált, sőt egyelőre az sem biztos, hogy a szociáldemokraták azt az arcot kívánják az államfőjelölti plakátokon látni, amelyre a bizalmatlansági indítvány megszavazásával a legnagyobb ütést mérte a parlament.

A PSD-s fejeseknek most sokkal jobban fő a fejük amiatt, hogyan mentsék meg a széthullás határán lévő pártot, mint az, hogy mi történik a Dragnea egykori politikai lavírozásai során véletlenül miniszterelnökké felbuktatott Dăncilă asszonnyal – ha arra lesz szükség, azonnal feláldozzák.

A fejesek most arra koncentrálnak, hogy megpróbálják megőrizni a politikai tőkéjüket: a szavazatokat. Sok dolguk lesz a PSD-s polgármestereknek, hogy a főleg a Kárpátokon túli megyékből kikerülő szavazóállományt megtartsák, visszaédesgessék, lefizessék stb.

Hirdetés

A párton belüli feszültséget persze most kívülről is erősítik, elsősorban az ex-PSD-s Victor Ponta, aki a Pro Románia elnökeként valahogyan rávette az ALDE vezetőjét, Călin Popescu-Tăriceanut, hogy pártjával kilépjen a kormánykoalícióból, ezzel pedig nagyban hozzájárult a kormányválsághoz, majd annak megbuktatásához. A háttérből feltehetően most ő is megkörnyékezi a régi embereit, ez pedig további szakadásokhoz vezet a PSD-n belül.

Sokat mondó, hogy a pénteki megbeszélésről Dăncilă csak annyit jegyzett meg a sajtónak: reméli nem egy újabb puccsról van szó.

Hirdetés