Miért űzik sokan hobbi szinten a lopást Romániában? Egy törvény is tehet róla

Megdöbbentő adatokkal állt elő a legfőbb ügyész: manapság több lopási ügyet ejtenek, mint ahány tolvajt elítélnek Romániában. Van rá megoldás.
Hirdetés

Van egy törvényi előírás, mely lehetővé teszi, hogy a minősített lopások esetén megszüntessék a büntetőügyi eljárást, amennyiben a rabló és az áldozat kölcsönösen megegyezik egymással. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a kirabolt személy „megbocsát” a tettesnek, és nem ragaszkodik ahhoz, hogy bíróság elé állítsák az illetőt. Csakhogy többnyire nem a felebaráti szeretet vezet egy ügy ejtéséhez, hanem az, hogy a bűnöző megfenyegeti az áldozatot, így neki nincs más választása, mint kibékülni a tettessel és/vagy visszavonni a feljelentést (már amennyiben tett).

Bogdan Licu megbízott legfőbb ügyész erre hivatkozva szeretné eltörölni a büntető törvénykönyv azon cikkelyeit, mely lehetővé teszi az elkövető és az áldozat kibékülését. Az igazságügyi miniszternek küldött tájékoztatásában Licu számokkal támasztja alá ennek szükségességét: az elmúlt fél évben összesen 3 932 lopási ügyet ejtettek a felek kibékülése miatt, 600 esetben pedig az áldozat visszavonta a feljelentését. Ugyanebben az időszakban mindössze 2 871 esetben emeltek vádat minősített lopásért.

Ezek az adatok a legfőbb ügyész megítélése szerint arra mutatnak rá, hogy a törvény bátorítja a lopást, mivel a tolvajok arra számítanak, hogy úgyis megússzák büntetés nélkül a bűncselekményt.

Hirdetés