Azért dolgozunk, hogy együnk: erre megy el a legtöbb pénz a romániai háztartásokban

Folyik ki a pénz a kezünk közül, gyakorlatilag havi bevételeink 85 százalékát feléljük a hónap végére.
Hirdetés

Az Országos Statisztikai Intézet megint számolgatott egy keveset: ezúttal azt vizsgálták meg, hogy mennyi pénzt költünk egy átlagos romániai háztartásban, és mire megy el a jövedelmünk java része. A második negyedévben az átlagjövedelem a háztartásokban 1 838 lej volt személyenként, amiből 1 562 lej a havi költségeket – élelem, ital (nyugi, nem alkohol), adó és egyéb illeték – fedezi.

A vizsgált időszakban egy átlagos háztartás (az összes családtagot beleszámítva) havonta 4 764 lejből gazdálkodhatott, míg a kiadások 4 049 lejre rúgtak. Ez azt jelenti, hogy a jövedelmünk 85 százalékát minden hónapban elköltjük. A statisztikai intézet különbséget tesz a pénzbeli és a természetbeni jövedelmek között, ez utóbbi háztartásonként 375 lejre (fejenként 145 lejre) tehető. Továbbá számolt a szociális szolgáltatásokból (18%), a mezőgazdasági tevékenységből (1,8%), a független tevékenységből (2,2%), részvényekből (0,9%), a saját fogyasztásra termelő agrárgazdaságból (6,6%) származó javakkal is.

Az INS emlékeztet arra, hogy a jövedelmet és a kiadásokat illetően jelentős eltérések vannak a városon és a falun élő lakosság tagjai között. Bár a legtöbb háztartás élelmiszerre, nem élelmiszer jellegű termékekre, szolgáltatásokra, adókra, társadalombiztosításra költ, ezen felül olyan költségek merülnek még fel, mint például a háztáji állatok ellátása főleg vidéken, vagy a befektetésként értelmezhető kiadások (lakás-, telek- vagy részvényvásárlás, stb.), jellemzően városon.

Hirdetés