Végre egy jó hír Szatmárról: decembertől nemzetközi vonatjárat köti össze Béccsel

Ha már Bukarestet olyan nehéz megközelíteni vonattal Szatmárnémetiből, legalább Bécs irányába megkönnyítik a közlekedést.
Hirdetés

Kezd konkrétumokban is megmutatkozni, hogy Románia gyakorlatba ültette az Európa Unió vasúti infrastruktúra megnyitásáról szóló direktíváját, így az uniós szolgáltatók előtt is megnyílt a lehetőség „rácsatlakozni” a román vasúti személyszállítási piacra. Az első külföldi vasúttársaság, mely kihasználta a lehetőséget az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) volt, mely a tavaly Kolozsvár és Bécs között elindította a Transilvania névre keresztelt járatát, most pedig Szatmárnémetit kötné össze az osztrák fővárossal.

Az EuroCity (687) vonat Bihar megyét is érinti, mivel Érmihályfalvánál lépi majd át a határt. Az ÖBB programja szerint a vonat naponta reggel 8:23-kor indul Szatmárról és 17:21-kor ér Bécsbe, ami közel 9 órás vonatozást jelent (csak emlékeztetésképpen, a román fővárosig minimum 14 órát tesz meg a CFR).

A vonat a következő útvonalon halad: Nagykároly (8:58) – Érmihályfalva (9:46) – Nyírábrány – Debrecen – Hajdúszoboszló – Püspökladány – Karcag – Kisújszállás – Szolnok – Budapest (Keleti pályaudvar) – Kelenföld – Tatabánya – Győr – Mosonmagyaróvár – Hegyeshalom. Bécsből 10:42-kor indul és 19:43-kor érkezik Szatmárnémetibe.

Az ÖBB honlapja szerint a vonat december 15-től közlekedik, így  a híres bécsi adventi vásárt akár már vonattal is felkereshetik a szatmáriak. A jegyárak egyelőre nincsenek feltüntetve.

Hirdetés

Az ÖBB vonatai egyébként 200 km/órás sebességgel közlekednek, kivéve Románia területén, ahol nincs meg ehhez a szükséges infrastruktúra.

 

Hirdetés