Nem is Románia lenne, ha már nem gyanúsították volna meg plágiummal az egyik uniós biztosjelöltet is

Már várható volt.
Hirdetés

 

Nem is tudjuk, melyik nevezhető súlyosabb népbetegségnek Romániában: a plágium vagy az azzal való vádaskodás.

Most minden esetre újabb plágiumvád látott napvilágot: az Európai Parlament jogi bizottságában összeférhetetlenséggel vádolt, ezért leszavazott Rovana Plumb helyére megnevezett kettes számú tartalék biztosjelölt, Gabriela Ciot külügyi államtitkárt gyanúsították meg azzal, hogy egy tudományos lapban megjelent cikkének – amelyet Vasile Pușcaș volt román uniós csatlakozási főtárgyalóval közösen jegyzett.

A plágiumgyanút a PressOne portálon szellőztette meg az az Emilia Șercan, aki évek óta plágiumügyekre szakosodott, és ezért az bukaresti rendőr-akadémia vezetőinek kétes értékű doktori értekezéseiről született írása nyomán meg is fenyegették.

Șercan szerint Gabriela Ciot – aki jelenleg a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára –

a szóban forgó, 2012-es cikk túlnyomó részét másolta.

A forrás feltüntetése nélkül, persze.

Ciot eredetileg szociopszichopedagógiával foglalkozott, és a belgiumi Gentben pedagógiából doktorált.

1999-től előbb a Nagyváradi Egyetemen, majd a kolozsvári BBTE-n oktatott.

2009-ben azonban átnyergelt a nemzetközi kapcsolatokra, és ekkor kezdett doktori tanulmányokat, amelyek során Vasile Pușcaș volt az irányító tanára.

Hirdetés

2012-ben szerezte meg doktori címét a nemzetközi kapcsolatok témájában, és ekkor ment át a BBTE-re.

Ehhez azonban publikált tudományos cikkeket is jegyeznie kellett – így született meg ebben az évben a BBTE Studia Universitatis Psychologia-Paedagogia című kiadványában a  Pușcașsal közösen jegyzett cikk Psychological Factors in Foreign Policy Decision-Making (I): Decision-Making Models címmel, amely azzal foglalkozott, milyen pszichológiai tényezők játszanak közre a külpolitikai döntések meghozatalakor.

A cikk a PressOne szerint szinte teljes egészében plágium, bár több forrást is felhasználtak, a legtöbbet Alex Mintz és Karl DeRouen Jr. Understanding Foreign Policy Decision Making című művéből másolták.

Ciot nem volt hajlandó kommentálni a vádakat, és később már a telefont sem vette fel.

Mint ismert, miután Plumbot visszautasították, a miniszterelnök egy régi szociáldemokrata jómunkásembert, Dan Nicát jelölt közlekedésért felelős uniós biztosnak. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke azonban egy női jelöltet is kért, így esett a választás Gabriela Ciotra.

Lehet, hogy ez sem volt túl jó ötlet.

Hirdetés