Nagyon nem jött be Rovana Plumbnak az elmúlt néhány nap: már nem is biztosjelölt

A miniszterelnök más jelöl helyette.
Hirdetés

 

Ennyi volt Rovana Plumb számára az európai uniós biztosi karrier: miután az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága (JURI) hétfőn – csütörtöki döntését megerősítve – ismét úgy foglalt állást, hogy a román jelölt nem alkalmas a közlekedési biztosi tisztségre – meg úgy általában semmilyen biztosi tisztség betöltésére –, Viorica Dăncilă miniszterelnök beadta a derekát, és bejelentette, hogy mást jelöl helyette.

Más választása nem is igen volt, mivel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke is elfogadta a jogi bizottság döntését, úgyhogy új jelöltet kért.

Nem mintha Dăncilă elfogadta volna a jogi bizottság kifogásait. Hétfőn este azt mondta: Plumbbal semmilyen valós gond nincs, elutasítását politikai játszmáknak, a román jobbközép ellenzék és Klaus Iohannis államfő ellenséges lobbijának tulajdonítja.

A JURI bizottság döntését a román és az európai jogrend közötti konfliktus megnyilvánulásaként értelmezte, merthogy szerinte a román törvények alapján

Plumbbal szemben semmilyen összeférhetetlenségi probléma nem merült fel.

Míg az európai jog szerinte nem szabályozza világosan ezeket követelményeket, Plumb helyzetét kétes politikai játszmákra használták fel.

Mint megírtuk, Plumb esetében azért állapítottak meg összeférhetetlenséget, mert Brüsszelben benyújtott vagyonbevallásában nem tüntetett fel két olyan kölcsönt, amelyet a romániaiban igen. Volt például egy 800 000 eurós bankhitel, amelyet házépítésre vett fel, de a biztosítékot elsősorban az a 800 000 lejes kölcsön verte ki, amelyet egy magánszemélytől vett fel, és aztán azonnal pártjának, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) adta tovább az európai parlamenti választási kampányra.

A jogi bizottság szerint kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogyan tudja visszafizetni Plumb a hitelt, és hogy milyen esetleges befolyáshoz jut a fölötte a kölcsön folyósítója, és még az sem hatotta meg, hogy Plumb hétfőn levélben tudatta: két lakással fizeti vissza a kölcsönt, amit a kölcsönt adó személy el is fogadott.

Hirdetés

Dăncilă most azt mondja: az EP jogi bizottságának semmilyen nyomós oka nem volt Plumb elutasítására, álláspontját pedig Iohannis és

az ellenzéki pártok „határtalan agresszivitású, teljesen értelmetlen” lejárató kampánya befolyásolta. 

Gyanúsítottja is van: szerinte Plumb elutasításában Dacian Cioloș volt miniszterelnök, az Újítsuk meg Európát (RE) nevű centrista-liberális európai parlamenti frakció vezetője Románia elleni lobbijának is szerepe lehetett. Emlékeztetett, hogy a JURI elnöke is az Újítsuk meg Európát frakció tagja.

Ezért aztán burkoltan hazaárulózott is egy sort: akik az Európai Unióban folytatnak lejárató kampányt a bukaresti kormány ellen, azok Románia érdekeivel csatároznak – dörögte.

Az új biztosjelölt személyéről a PSD végrehajtó bizottságában dönthetnek majd.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök viszont már nevesítette is új biztosjelöltjét az ügyvédi irodája és a magyar kormány közötti állítólagos kapcsolat miatt szintén összeférhetetlennek minősített Trócsányi László helyére: az új jelölt Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli állandó képviselet vezetője.

 

Hirdetés