Nem lehetetlen pert nyerni egy kátyú miatt tönkrement autó szerelési költségére

Fizessen az önkormányzat, ha nem képes megjavítani az utat, és emiatt tropára ment az autó!
Hirdetés

Elég gyakran előfordul, hogy egy tisztes adófizető polgárt anyagi kár ér azért, mert az állami vagy helyi szintű hatóságok nem végzik jól a munkájukat. Az viszont szokatlan, hogy ha ilyen esetben a tisztes adófizető állampolgár nem törődik bele a hatósági mulasztásba, hanem vállalva egy végeláthatatlannak ígérkező per bürokratikus akadályait, bíróság elé citálja az illetékeseket, és kiperli tőlük a kár összegét.

Egy nagyváradi ügyvédnő pontosan ezt tette miután Arad megyében, a 792 A számú úton, Kislaka területén egy kátyú miatt tropára ment az autója. Elég nagy kátyú lehetett, ha normális sebességgel haladva betört az autó szélvédője és az egyik kerék is tönkrement. A nő 2017 júniusában indította a pert az Arad Megyei Tanács és az útkezelő társaság ellen a 2002/195-ös kormányrendelet 5-ös és 6-os cikkelyére hivatkozva. A bíróság első körben megállapította, hogy az útkezelő társaság nem vonható felelősségre, mert az útszakasz az Arad Megyei Tanács kezelésében áll.

A per a fellebbezések nyomán több bíróságot is megjárt végül szeptember 17-én megszületett a jogerős ítélet, mely a kár kifizetésére kötelezi az alperes Arad megyei önkormányzatot. Egyébként az önkormányzat azzal próbálta a sofőrre hárítani a felelősséget, hogy nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetett, de szemtanúk igazolták, hogy ez nem igaz, mint ahogy azt is, hogy a kátyú gyakorlatilag kikerülhetetlen, hiszen az út egyik szélétől a másik széléig tart.

A megyei tanácsot közel 3 300 lej kifizetésére kötelezik, de nem csak a sofőrnő járt jól a perrel, hanem a közösség is: a kátyút a baleset után rövid időn belül eltüntették.

Hirdetés