Vajon hajlandó visszaléptetni Dăncilă az EP jogi bizottságában durván leégett román biztosjelöltet?

Kínzó kérdés.
Hirdetés

A válasz egyszerű: nem. A román miniszterelnök szombaton este közösségi oldalán válaszolt mindazon ellenzéki politikusoknak – na meg persze Klaus Iohannis államfőnek –, akik felszólították: léptesse vissza a Románia által európai uniós biztosi tisztségre javasolt Rovana Plumbot, miután az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága (JURI) csütörtökön nagy többséggel elutasította a biztosi kinevezését, mondván: összeférhetetlenség áll fen esetében, miután Brüsszelben benyújtott önéletrajzában nem tüntetett fel egy 800 000 lejes kölcsönt, amelyet aztán a Szociáldemokrata párt (PSD) EP-kampányára fizetett be adományként.

Dăncilă azonban nem hátrál meg, sőt határozottan kiáll Plumb mellett. A miniszterelnök ugyanis „feltétel nélkül” támogatja őt továbbra is, mivel – mint írta – Plumb régi munkatársa, és meg van győződve arról, hogy uniós biztosként kiváló munkát végezne. 

Számára – „másokkal ellentétben” – mindig az uniós érdek, az európai eszme megerősítése lesz az első, akárcsak a bukaresti kormány számára – így a miniszterelnök, aki reméli, hogy a EP jogi bizottsága végül támogatni fogja a kormány és az Európai Bizottság elnöke által jelölt Plumb kinevezését. 

Dăncilă egyúttal szokás szerint az ellenzéket savazta, amely szerinte egy megosztott, gyűlölködő Románia képét mutatta a világnak, és „pitiáner érdekeit követve” ismét megfeledkezett a románokról. 

„Románia azonban nem azoké, akik rombolnak és megosztanak, lábbal tiporva az ország érdekeit. A románok látják, mi történik, és meggyőződésem, hogy ez ősszel a voksaikban is megmutatkozik majd” – írta a miniszterelnök a novemberi elnökválasztásra utalva.

Hirdetés

Plumb mellett vasárnap a PSD EP-képviselői is kiálltak.

Annyi tény, hogy a meccs még nincs lefutva, a jogi bizottság állásfoglalása még nem jelenti a jelölt végleges elutasítását. David Sassoli, az EP elnöke ráadásul felszólította a jogi bizottságot, hogy hétfőn üljön ismét össze, és fogalmazza meg tételesen, hogy milyen megoldást javasol, illetve hogy ha szerinte Plumb nem alkalmas közlekedési biztosnak, akkor indokolja meg, hogy miért gondolja így.

Ezért elképzelhető, hogy akár újabb szavazás is lehet Plumbról és a magyar Trócsányi Lászlóról, akit a bizottság szintén leszavazott – igaz, jóval kisebb arányban, mint Plumbot –, mivel kifogásolták, hogy korábban ügyvédi irodája a kormánytól is kapott megbízásokat – igaz, a volt igazságügy-miniszter szerint még azelőtt, hogy miniszterré nevezték volna ki.

Hirdetés