Végleg elvesztette az EP-kampányba ölt pénzt a PSD: Plumb 800 ezer lejjel szegényebb, és még EU-biztos sem lehet

Nemcsak a kudarcos eredmények miatt marad emlékezetes a PSD számára az idei EP-választás, hanem azért is, mert irdatlan pénzt bukott el.
Hirdetés

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) tényleg meglépte: nem számolja el a PSD-nek az európai parlamenti választások kampányában elköltött költségeket. Az immár végleges és megfellebbezhetetlen döntés nyomán a kormánypárt 3,38 millió lejtől esik el, ennyi kért ugyanis a kampányköltségek fedezésére. Valójában ennél jóval többet költött, mintegy 30 millió lejt (6,3 millió eurót), de a magánszektorból származó összeget az AEP amúgy sem térítené meg közvetlenül.

Az AEP korábban formai okokra hivatkozva döntött úgy, hogy visszadobja a PSD költségtérítési kérelmét, a párt fellebbezett, sőt, büntetőjogi panasszal fenyegette meg az AEP funkcionáriusait, de így sem sikerült megszerezni a pénzt. A „formai ok” abban állt, hogy a kérelmet  Mircea Drăghici, a párt volt kincstárnoka írta alá, de nem lehet tudni, milyen minőségben, hiszen a párt törvény előtti képviselője Viorica Dăncilă, aki semmilyen felhatalmazást nem adott írásban a volt kincstárnoknak a kérelem aláírására.

A PSD leginkább érintett képviselői – akik a legnagyobb összegekkel támogatták a PSD kampányát – minden szálat megmozgattak annak érdekében, hogy visszakapják a pénzüket, de valószínűleg előzetesen nem számítottak arra, hogy bonyodalmak adódhatnak, és az AEP ténylegesen nem fogja elszámolni a pénzt. Most már késő, legfeljebb a közigazgatási bíróságon támadhatják meg a döntést.

A Szabad Európa Rádió romániai adása információi szerint a legtöbb pénzt, 800 ezer lejt Rovana Plumb vesztette el a döntés miatt. Crina Chilat 676 ezer lejt, Claudiu Manda pedig mintegy 436 ezer lejt bukott. A listán rajtuk kívül még egy tucat személy neve szerepel, akik több-kevesebb összeggel beszálltak a PSD kampányába, és egyre biztosabb, hogy soha nem látják viszont a pénzüket.

Miközben ez a hír íródott, kiderült: Rovana Plumb még csak EU-biztos sem lehet, ugyanis az EP jogi bizottsága nem fogadta el a jelölését. Így még jobban fájhat annak a 800 ezer lejnek a hiánya… 

Hirdetés