Most már valami nagyon durvának kell történnie, hogy ne Kövesi legyen az új európai főügyész

Mindenki őt támogatja. Na jó, majdnem.
Hirdetés

Hacsak nem jön közbe valami előre nem látható, súlyos ügy, ami megakadályozhatná a kinevezését, Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) volt főügyésze már elkezdhet lakberendezési boltokba járni, hogy kiválassza a dekorációt jövendőbeli brüsszeli irodájába: az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának képviselői megegyeztek arról, hogy őt nevezik ki az Európai Ügyészség élére.

A két intézmény több havi, kemény vita végére tett pontot a kedd esti megállapodással, mivel korábban  nem ugyanazt a jelöltet támogatták: az EP már kezdettől a DNA éléről tavaly visszaélések gyanúja miatt menesztett Kövesi lábai elé ájult, ám a Tanács higgadtabban viszonyult az ügyhöz, és a francia Jean-Francois Bohnert mellé állt.

Végül azonban Emmanuel Macron francia elnök – hogy európai tervei megvalósítása érdekében maga mellé állítsa Bukarestet – úgy döntött, hogy Párizs nem a francia jelöltet, hanem Kövesit támogatja, így végül az új ügyészség létrehozásában közreműködő 22 EU-tagállam közül 17 a román jelöltet támogatta a legutóbbi szavazáson.

A román kormány viszont továbbra is fenntartja, hogy a Kövesi ellen felmerült visszaélési gyanú miatt nem ő a megfelelő ember az új Európai Ügyészség élére. A kormány szerint a Kövesi vezette DNA szépen lepaktált a hírszerzéssel, és politikai alapon, koholt vádak alapján indított eljárást azon politikusok ellen, akik nem gazsuláltak a mélyállami rendszert kiépítő hírszerzésnek.

Kövesi kinevezéséről még az EP-nek és a Tanácsnak is szavaznia kell, de a mostani megállapodás után ez már csak amolyan szimbolikus gesztus lesz: az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények kivizsgálására hivatott ügyészség első ügyésze minden bizonnyal román lesz. 

Hirdetés