Erdélyt nemes egyszerűséggel szemberöhögte a Román Labdarúgó-szövetség

Ez ám a házibuli: Románia megkapta a 2021-es U19-es Európa-bajnokság rendezési jogát, a tornát azonban kizárólag Bukarestben és környékén bonyolítaná le.
Hirdetés

Nagy örömmel kürtölte világgá a Román Labdarúgó-szövetség (FRF), hogy Románia kapta a 2021-es U19-es Európa-bajnokság rendezését. Van is oka a boldogságra, hiszen nem túl gyakran fordul elő, hogy korosztályos tornákat rendezzen az ország, utoljára több mint húsz éve, 1998-ban sikerült elnyerni az U21-es kontinensbajnokság házigazdájának a szerepét. Nyolc csapat, 15 meccs a jövő sztárjainak focijával. 

Ránézve azonban a FRF által házigazdának kiszemelt városokra és stadionjaikra, elég cifrákat gondolunk. A lista ugyanis a következő: 

  • Ilie Oană-stadion, Ploiești (15 073 férőhely)
  • Giulești-stadion, Bukarest (14 047 férőhely)
  • Arcul de Triumf-stadion, Bukarest (8155 férőhely)
  • Anghel Iordănescu-stadion, Voluntari (4518 férőhely)

A Ploiești-i stadiont még értjük, egyike az ország kevés 21. században épült, modern focipályájának. A Rapid stadionját jelenleg is építik, elméletileg a jövő tavaszra kész kéne legyen, hogy edzőpályaként szolgáljon a júniusi felnőtt Európa-bajnokság négy bukaresti meccsére érkező csapatoknak, de a munkálatok ütemét elnézve ez erősen kérdéses. 2021-re azonban talán csak elkészül valahogy, mégse autópálya.

Az Arcul de Triumf egy rögbi-stadion. Voluntari pedig egy vicc, amely révén a politika ismét az arcunkba röhög. Már az is vicc, hogy van első osztályú csapata, amely egy élő személyről nevezi el a stadionját. Csak hát van egy polgármestere, Costel Pandele, aki történetesen a bukaresti főpolgármester Gabriela Firea férje és Gigi Becali cimborája. 

Hirdetés

Jól tudjuk, hogy utánpótlás-tornákat nem szoktak Wembley- vagy Nou Camp-méretű stadionóriásokban rendezni, de azért furcsa, hogy az ország négy legnagyobb és legmodernebb stadionját elkerüli a rendezvény.

Az 55 ezres Nemzeti Aréna tényleg túl nagy lenne, de az új craiovai stadion (30 ezer férőhely) vagy a két kolozsvári létesítmény (Aréna 31 ezer, dr. Constantin Rădulescu 22 500) mellőzése után nem tudunk másra gondolni, mint a vidéki futball és szurkolók (szokásos) újabb mellőzésére. 

Hirdetés