Mindennapi Románia: a nép kérdez, a polgármester magas lóról bunkó (VIDEÓval)

Pontosabban: a nép kérdez, egy moldvai polgármester megszívat egy erdélyi polgármestert, aztán a népet is. Így kell ezt csinálni! Vagy mégsem?
Hirdetés

Szeretjük az elöljáróinkat. Hiszen megválasztottuk őket. De ha nem szavaztunk rájuk, akkor is szeretjük őket. Mert a többség rájuk voksolt. Ilyen a demokrácia. És szeretjük a demokráciát, nem?

Oké, de mi van akkor, ha választott elöljáróink afféle minidöbrögikként kezdenek viselkedni? Hát, semmi. Lehet majd mást választani (ha ugyan lesz kit) a következő vokskor. De meg is lehet bocsátani nekik. Végül is, elég nagy teher van a vállukon, nem?

Na de nézzük a konkrét sztorit. A helyszín Jászvásár (Iași), Moldva fővárosa, közelebbről egy piac, ahol ünnepi esemény zajlott a múlt hétvégén: bevezették a kártyás vásárlást. Hurrá, ez klassz! És az elöljáróság nagylelkűen megengedte a népnek, hogy mikrofont ragadjon. Tudjuk, ez mindig rizikós, de egy adott pillanatig nem történt semmi. Mindenki szépen örült, ahogy kell. Ám aztán jött egy polgár és megkérdezte Mihai Chirică polgármester-fenegyerektől, mit sázndékozik tenni a gyalázatos állapotban levő városi utcákkal, továbbá megjegyezte, hogy a városgazda úr talán példát vehetne Kolozsvár polgármesteréről, Emil Bocról, aki, lám, metrót akar építeni. (Oké, azért ebben az ügyben mi is tamáskodunk kicsikét.)

Az alábbi videón látszik, hogy az esemény moderátornénije kínvigyor kíséretében igyekszik elmaszatolni a dolgot, de a jászvásári városgazdát nem olyan fából faragták, aki egy ilyen beszólást válasz nélkül hagy. Chirică mester előrontott a tömegből, magához ragadta a mikrofont és kijelentette, hogy márpedig ő nem fog metrót építeni, és ha Kolozsváron meglesz a metró, akkor ő lesz az első utas, de őszintén, nem hiszi, hogy addig kihúzza. Hehehe, nevetgélnek a jelenlevő talpnyalók, hivatalosságok.

Az igazán kellemetlen pillanat ezután következett. A polgár (akinél már nem volt mikrofon) visszaszólt és Genfet emlegette. Mire Chirică úrból hirtelen kiszaladt a humorérzék, és a mikrofonba mondta: Oké, akkor maga menjen Genfbe!

Hirdetés

Hát, városgazda úr, ez ciki! Amikor azért sok (nagyon nem) lelkes alattvalója magától megy, amerre lát, nem biztos, hogy jó poén küldözgetni őket. Meg egyáltalán: bunkónak lenni nem jó poén.

 

Hirdetés