Vége az EMNP-n belüli zendülésnek, Csomortányit másodjára is megválasztották elnöknek

Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Hirdetés

Elég szokatlan, hogy fél éven belül két küldöttgyűlést is tartson egy párt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) viszont kénytelen volt új küldöttgyűlést összehívni, miután márciusban aggályok merültek fel az elnökválasztás eredményét illetően. A küldöttgyűlést ezúttal Marosvásárhelyen tartották, ahol a szokásos forgatókönyv szerint, a szokásos meghívottak jelenlétében a küldöttek megerősítették Csomortányi Istvánt a pártelnöki tisztségben. 97-en szavaztak bizalmat Csomortányinak, heten ellene szavaztak, két szavazat pedig érvénytelen volt. A párt országos elnökségében László György lemondásával megüresedett helyre a küldöttgyűlés Sándor Leventét választotta meg.

Az előző küldöttgyűlésen szoros versenyhelyzet alakult ki Csomortányi István és az azóta kilépett Soós Sándor között. Az alulmaradt ellenjelölt bíróságon támadta meg a választás eredményét, azt kifogásolván, hogy három szavazat érvénytelen volt, és így egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok több mint felét. Az ügyet jövő héten tárgyalja a bíróság.

A küldöttgyűlésen az EMNP arról döntött, hogy országos koalíciós megállapodást kötne a Magyar Polgári Párttal (MPP) az önkormányzati választásokra, és akár az RMDSZ-szel is ott, ahol a magyarság alacsony számaránya ezt indokolttá teszi.

Kérdés, hogy mit szól ehhez a másik két párt. 

Hirdetés