Néhány kínos kérdést kell tisztáznia Románia biztosjelöltjének Brüsszelben

Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Hirdetés

Bár az Európai Bizottság biztosi tisztségére pályázó Rovana Plumb jelölését elfogadta az Európai Parlament megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen, ez még nem jelenti azt, hogy Plumb megússza, hogy az egyes szakbizottságok néhány kínos kérdést tegyenek fel neki, és automatikusan megszerzi a közlekedési biztosi tárcát. Plumb feddhetetlenségére többször is figyelmeztetett a román ellenzék. Az EP jogi bizottságának (JURI) most az szúrt szemet, hogy Plumb kétféle vagyonnyilatkozattal rendelkezik. Az egyiket Brüsszelben, a másikat Romániában nyújtotta be az illetékeseknek, és a kettőben szereplő adatok nem egyeznek meg. Ezért

felszólította Plumbot, hogy szolgáljon magyarázattal a furcsaságokra,

fordíttassa le a román nyelvű vagyonnyilatkozatot, és fejtse ki bővebben, a nyilatkozatban szereplő egyik kölcsön természetét.

Eléggé szokatlannak számít, hogy a dokumentumban három kölcsön is szerepel: az egyik egy nagyobb tétel, amit egy banktól vett fel Rovana Plumb, a másik kettő magánszemélyektől származik. A sajtó szerint a két utóbbi „kölcsönt” Plumb valójában két olyan személytől kapta,

akik politikai hasznot szereztek a politikussal ápolt jó viszonyért cserébe.

Gyanús körülménynek számít, hogy egyikőjük, Elena Loghin 800 ezer lejt kölcsönzött Plumbnak, kevéssel azelőtt, hogy Plumb ugyanennyit adományozott a PSD-nek az EP-választás kampányának támogatására. A másik kölcsönző Ion Neculaescu Dâmbovița megyei vállalkozó, akinek a hotelében rendszeresen megszáll Plumb, ha Târgovișten jár. Fia, Sergiu Neculaescu először Plumb személyi tanácsadója volt a környezetvédelmi minisztériumban, majd târgoviștei vízügyi igazgatóság élére került. A vállalkozó másik fia, Laurențiu Neculaescu államtitkár volt, 2019 óta pedig Viorica Dăncilă kancelláriáján dolgozik államtanácsosként.

Mindezek a részletek nem kerülték el a brüsszeli bizottságok és a külföldi sajtó figyelmét sem.

Hirdetés

A Süddeutsche Zeitung például azt írja, hogy hiába kértek magyarázatot Plumbtól a vagyonnyilatkozatban szereplő anomáliákról, a biztosjelölt nem válaszolt nekik.

A Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság (ENVI) október 2-án hallgatja meg Plumbot. 

Hirdetés