Ezeket a termékeket kerülje, ha nem szereti, hogy hülyének nézik

Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Hirdetés

Már egy jó ideje forró téma, hogy a legnagyobb multinacionális cégek kettős mércét alkalmaznak, és gyengébb minőségű termékeket küldenek a kelet-európai országokba, mint nyugatra. Most ismét bebizonyosodott, hogy a jelenség továbbra is hétköznapjaink része anélkül, hogy tudatosítanánk, melyik termékekkel vernek át. Ezért is hasznos, hogy a román fogyasztóvédelem átfogó ellenőrzést végzett a román kereskedelemben lévő közel nyolcvan termék vizsgálatával, és közölték is azokat a márkaneveket, melyek silányabb minőségben vannak jelen Romániában.

A közel nyolcvan termékből 18 esetben találtak minőségbeli eltéréseket,

ami azt jelenti, hogy a vizsgált cikkek közel 23 százalékánál nem egyeznek a számok, többségük élelmiszer vagy üdítőital. Nem állt nagy ördöngösségből a vizsgálat, mivel az Európai Bizottság már készített egy átfogó tanulmányt a kettős mércét alkalmazó termékekről. Az ő listájukon 128 terméknév szerepelt, ebből 79-et forgalmaznak Romániában is. A fogyasztóvédelem annyit csinált, hogy összevetette a termékleírások adatait.

Így derült ki, a Romániában árult narancsos Fanta mindössze 5% narancslé koncentrátumot tartalmaz, míg Franciaországban 10%-ra, Olaszországban 12%-ra tehető ez a szám. A Danone – Activia Nature joghurt kevesebb kalciumtartalommal és fehérjével rendelkezik Romániában, mint Németországban vagy Finnországban. Lényeges a különbség a Freeway – Orangeade narancslé esetében, amelyet ugyanolyan csomagolásban dobnak piacra minden országban, a narancslé koncentrátum azonban nálunk mindössze 3%, míg Olaszországban 20.

Egyik kedvenc termékünkből, az egészmogyorós Milkából is sajnálják a mogyorót,

ha az román piacra kerül: nálunk 17%, Franciaországban 22% a mogyoró aránya. A Dr.Oetker csokoládés pudingpor esetében nagyobb a zsírszázalék és a telített zsírsavak aránya nálunk, mint Németországban vagy Hollandiában, és ez nem azt jelenti, hogy jobb az íze…

A Kinder – Pingui csokoládé szintén nagy kedvencünk, jó tudni, hogy idehaza 21% tejet tartalmaz, míg Németországban 24%-ot, persze ezáltal a fehérjetartalma is alacsonyabb. A gyerekeket célzó termék 32%-kal kevesebb proteint tartalmaz Romániában és Bulgáriában, mint Finnországban. És még egy utolsó kiábrándító adat: a csirkés Knorr ételízesítő kocka nálunk 0,1% csirkeszármazékot tartalmaz, míg a nyugati országokban 1% az átlag.

Hirdetés

Az Európai Bizottság egyébként júniusban közölte a 1400 élelmiszerre kiterjesztett vizsgálat eredményeit. Bár a bukaresti hatóságok határozottan elítélték a kettős mércét, de végül nem vettek részt a tanulmány elkészítésében.

Szakértők a mostani romániai vizsgálat apropóján azt nyilatkozták, hogy bár mindent meg kell tenni a kettős mérce felszámolásáért, de a legnagyobb büntetés lehetősége a fogyasztók kezében van. Egyszerűen nem kell ezeket a termékeket vásárolni.

Hirdetés