bunkótika
Szerző: Radu Paraschivescu
2019. szeptember 12. csütörtök, 14:39
Radu Paraschivescu kiváló pamfletje a dákopata (szub)kultúráról, amely persze itt-ott magyargyűlöletbe csap át.

Régen, amikor még patkolták a bolhát bla-bla-bla, egy fiatalember belépett egy könyvesboltba és Vasile Pârvan Genetikáját kérte. A könyvesboltos nagy szemeket meresztett. „Hogy mondta, kérem?”, „Vasile Pârvan Genetikáját”, ismételte meg előzékenyen a fiatalember.

„Talán Gétika”, dünnyögte az eladónő. „Gétika? Biztos? Á, erre nincs szükségem. Rendben, köszönöm, kezét csókolom”, mondta a fiatalember és kiviharzott a könyvesboltból.

Akkoriban hiánycikknek számítottak a biológia tankönyvek. Különösen a XII. osztályos biológia (pontosabban, a genetika) hiányzott teljesen.

A fiatalember hallotta valahol Pârvan nevét, de mivel nem tudta, hogy pontosan mire jó, a Petre Raicu–Doina Duma–Bogdan Stugren–Florica Mărăscu négyes, a sóvárgott iskolai kötet szerzőinek helyettesítőjét látta benne.

Honnan tudhatta volna a fiatalember, hogy Vasile Pârvan Gétikája néhány évtized múlva

olyan olvasókat örvendeztethet meg majd, akiknek a mellkasából a kisiklott hazafiság fürje ereszti ki egyik trilláját a másik után.

A nemzeti fű-fa-bokor ilyenfajta szeretetének egyik baritonját (ha nem éppenséggel basszusát) Ilie Ciucleának hívják és van egy focicsapata.

Ciuclea úr egy szentté avatásra alkalmas arisztokratákból álló párt tagja, melynek háromelemes betűszava PS-vel kezdődik és D-vel végződik.

Ilie Ciuclea ebben a kettős – hazafiúi és PSD-s (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) – minőségében nem olyan régen a Colentinai Juventus csapat tulajdonosaként lépett fel. Úgy illik egymáshoz ez a két szó, mint a leukémia a smaragdhoz, ezért aztán Bukaresti Juventus lett a csapat neve.

Csakhogy így sem volt jó. Tájékoztatták a tulajdonost, hogy Torinóban létezik egy valamivel jelentősebb Juventus, mely nem nézi jó szemmel ezt a brand- és identitás-eltulajdonítást.

A valamikor a „Szemétkirály” becenéven ismert tulajdonos előzékenyen, továbbá egy pert elkerülendő, átkeresztelte a csapatát. Így jelent meg a Bukaresti Dáko-Gétika, mely jelenleg – figyelemre méltó esélyekkel – igyekszik a második ligából a harmadikba bukni.

Egy olyan fociközegben, ahol simán elfértek olyan nevek, mint a Building Vânju Mare, Recolta Urzicuţa, Ambianţa Valea Ciorii és Nova Mama Mia Becicherecu Mic, egy újabb furcsaságon már senki sem lepődne meg (a csapatok neve lefordítva: „Nagyizmosi Building”, „Kiscsalánosi Termés”, „Varjúvölgyi Légkör”, „Kisbecskereki Nova Mama Mia” – a szerk.).

A gond – vagy azok egyike – a nemzeti jelképekkel való üzérkedés,

amit Ilie Ciuclea elkövetett és továbbra is elkövet. Olyan dolgok birtokba vétele, melyek nem lehetnek egyetlen klubé vagy személyé, még akkor sem, ha az bensőséges kapcsolatban áll a mocsokkal.

Egy évvel ezelőtt a tulajdonos népviseletben jelent meg az új néven játszott első mérkőzésen. Eddig ebben nincs semmi elítélendő.

Ilie Ciuclea szabadon követheti Marian Nistor (a Savoy zenekar alapítója, aki többek között a népiességből és [trikolór] homlokpánt-viselésből faragott magának védjegyet – a szerk.) útját, ha ezt tartja egészségesnek. A gond az, hogy a Dáko-Gétika összes hazai mérkőzésén a nemzeti himnusz hallható a stadion megafonjaiban. Ez viszont már nincs rendben. A „Trikolórt” senki sem sajátíthatja ki, még kevésbé egy olyan önkényesen viselkedő alak, aki sovén vagy idegengyűlölő trivialitásokra használja fel a focimeccset.

Maholnap arra ébredünk, hogy Ilie Ciuclea szilveszterkor, Szent Illés napján vagy az unoka névnapján is eljátssza Románia himnuszát.

Talán nem ártana – amúgy is tele van az ország hazafiakkal, akik a zászlóval a párnájuk alatt alszanak –, ha valaki felhívná Ilie Ciuclea figyelmét arra, hogy

a Dáko-Gétika tulajdonosa lehet, de a nemzeti himnuszé nem. Sőt, ő még kevésbé, mint mások.

Mivel Ilie Ciuclea és nem valaki más az, aki két évvel ezelőtt, az egyik Bukaresti Juventus–Sepsiszentgyörgyi Sepsi mérkőzésen utasításba adta a Doamne, ocroteşte-i pe români (Isten, óvd a románokat – a szerk.) ének egyik paródiájának a lejátszását, mely tele van olyanfajta idegengyűlölően pornográf utalásokkal, mint például „Iancu fent van a talapzaton és megsz…tja a magyarokat”. A kipontozott részben nem sörözésről és üdvözlésről van szó.

Majd rögtön ezután a „Trikolór” csendült fel, ami miatt kezdjük más fényben látni a „Szemétkirály” becenevet. Onnan fentről, a talapzatról.

comments powered by Disqus
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.
Elkezdték panziókkal, hotelekkel, úszómedencékkel és hétvégi házakkal megtölteni a Bucsecs-hegység eddig érintetlen vidékét.
A romániai (felső)oktatási rendszert dilettánsok, bunkók és pártkliensek tették olyanná, amilyen. De azért van megoldás, Daniel David kolozsvári professzor szerint.
Nincs mit csodálkozni azon, hogy a betegek hozzátartozói arra kényszerülnek, a Facebookon toborozzanak véradományt.
Pár bet elkall dott, de azért eg szen sz p munka.
Szögezzük le, ennek semmi köze a PSD-hez, még ha megtévesztő is az új EU-s irányelv neve.