Mégis hogy tud egy miniszter akkora hülyeséget mondani, hogy az alkotmány konzultatív jellegű?

A Dăncilă-kabinet egyik tárcavezetője olyat nyilatkozott, hogy a fal adta a másikat.
Hirdetés

Egyelőre nem tudhatjuk, hány napja van még Viorica Dăncilă kormányának, de az biztos, hogy 2018 januárja óta a kabinet tagjainak félrecsúszott nyilatkozataiból össze lehetne ollózni egy kötetre valót.

A legújabb hajmeresztő „perlával” Radu Oprea, az üzleti környezetért felelős miniszter állt elő, aki szemrebbenés nélkül azt tudta mondani egy nemzetközi fórumon, hogy szerinte csupán konzultatív jellegű az alkotmánynak az a cikkelye, amely kimondja: a kormánynak újabb bizalmi szavazást kell kérnie a parlamentben, ha változik a testület politikai összetétele.

Oprea szerint az alaptörvény annyit mond ki, hogy a kormánynak csak a bizalmatlansági indítvány megszavazása, vagy a miniszterelnök lemondása esetén kell távoznia.

Ez így ebben a formában viszont nem igaz, a 85-ös cikkely ugyanis egy az egyben előírja, hogy a kormány a parlament elé kell álljon, ha valamilyen politikai változás történik, s amikor az újságírók erre felhívták a Oprea figyelmét, a miniszter csak annyit tudott mondani: „Hát nem vagyok jogász, én így értelmezem a törvényt”.

Abba bele sem merünk gondolni, mi lenne, ha a jogforrási rangsor csúcsán elhelyezkedő alaptörvényről mindenki így gondolkodna az országban, de a jogállamiság ellen elkövetett sorozatos merényletek után egy ilyen PSD-s megnyilatkozáson már csodálkozni sem kéne…  

Hirdetés