Horrorisztikus körülmények között „kezelik” a pszichiátriai betegeket Máramarosszigeten

Egy kis 21. századi romániai valóság.
Hirdetés

Mintha nem egy 21. századi, európai uniós tagállam egészségügyi intézményéből, hanem egy zs kategóriás horrorfilm traileréből származnának azok a képek, amelyeket a Jogi Forrásközpont nevű szervezet tett közzé a máramarosszigeti kórházban működő, fogyatékosok kezelésére szolgáló központról, illetve a pszichiátriai osztályról: a felvételek tanúsága szerint az intézményben embertelenül bánnak a páciensekkel.

A szervezet szerint előbbi helyszínen nyolc személyt 2,5 méter magas, plexiüveggel ellátott ketrecekben tartanak, három személyt pedig rongyokkal kötöztek az ágyukhoz.

Az épület csatornarendszere meghibásodott, a csatorna tartalma az épület mögött az udvarra ömlik, ami brutális bűzt okoz.

Az intézményben nincs az ott kezeltek ellátására szakosodott személyzet, csupán egy asszisztens és három ápoló foglalkozik a 30 ápolttal.

A férfi pszichiátrián is problémás a tisztaság, túlzsúfoltak a kórtermek, ott is hiányos az orvosi személyzet, az ápoltak bármikor kárt tehetnek önmagukban vagy másokban.

A helyzetre a figyelmet felhívó szervezetek szerint a betegekkel való bánásmód az összes, Románia által aláírt nemzetközi emberjogi egyezményt megsérti.

Hirdetés

Sorina Pintea egészségügy-miniszter közölte: hétfőn ellátogat a helyszínre, hogy ellenőrizze az állapotokat.

Gabriel Zetea, a Máramaros megyei önkormányzat elnöke jelentést kért az egészségügyi igazgatóságtól, és mosta kezeit, mondván: a megyei önkormányzat csupán finanszírozza az intézményt, de az az egészségügyi igazgatóság alárendeltségében működik, és az ottani szakemberek felelnek a helyzetért.

A máramarosszigeti városi kórház igazgatója is hárítja a felelősséget, mondván: a fogyatékos személyek kezelésére szolgáló központ nem a kórházhoz tartozik, csupán az udvaron álló egyik épületet használja.

Hirdetés