Nem sajnálják maguktól a cigit és a piát a romániai tinédzserek

És a szexuális életet is igencsak korán kezdik.
Hirdetés

Nem akarunk mi a felemelt ujjú, besavanyodott, ezekamaifiatalokozó felnőtt szerepében tetszelegni, de azért kijelenthetjük: nem túl fényes képet fest egy friss felmérés a romániai fiatalkorúak káros szenvedélyeiről: a kutatásból, amelyet Mihai Copăceanu pszichológus készített a Francisc Rainer Antropológiai Intézet égisze alatt, kiderül, hogy a romániai tinédzserek sokkal jobban rácuppantak a dohányzásra és az alkoholra, mint más európai országokbeli társaik.

A felmérésben több mint 10 ezer fiatalkorú vett részt.

A válaszadók több mint fele, 52,9 százalék dohányosnak mondta magát, 20 százalékuk naponta több mint tíz szál cigarettát szív el.

Két százalék elektromos cigarettát szív.

Nagy részük – 17,1 százalék – 14 éves korában kezdett el dohányozni, de 11,4 százalék azt mondta: már 13 évesen eldurrantotta az első cigit, sőt 5,9 százalék állítása szerint már 12 évesen átesett a beavatáson.A válaszadók egyharmada mondta azt, hogy nikotinfüggőnek tartja magát, ami 10-20 év múlva jelentős egészségügyi problémákat vetít előre.

Az alkoholfogyasztás terén sem sokkal jobb a helyzet.

A válaszadók közül

csupán 11,7 százalék mondta azt, hogy az elmúlt egy évben nem fogyasztott szeszes italt,

több mint felük, 55,1 százalék viszont közölte: 14 éves kora előtt kóstolt először alkoholos italt. Így aztán nem csoda, ha 59,7 százalék már megtapasztalta az alkoholfogyasztás negatív hatásait, a fejfájást, a szédülést, a gyomorfájdalmat és a sugárban hányást.

Az indokok között a szórakozás, a társaság kedvéért való italozás, illetve a gondokról való megfeledkezés is szerepel.

A káros szenvedélyek kialakulásához természetesen nagyban hozzájárul a környezet – vagyis a nagy többség a haverok hatására kezd el cigizni vagy inni.

Hirdetés

A szexuális életet is korán kezdik: közel 40 százalék 16 évesen esett át első intim együttlétén, 21,8 százalék 15 évesen, 15 százalék pedig 15 éves kora előtt.

29,5 százalék nem használt óvszert az első szexuális élmény során, 45,9 százalék pedig azt mondja: azóta sem igazán él ezzel a lehetőséggel.

Ami a kábítószereket illeti, a nagy kedvenc továbbra is a marihuána, ezt 15,3 százalék fogyasztja. 

A felmérésben összesen 10 114 fiatalkorú vett részt az ország minden megyéjéből, az átlagéletkor 18,97 év. A válaszadók 75,2 százaléka lány, 72,4 százaléka városi környezetben él, 67,5 százaléka gimnazista, 26,3 százaléka egyetemi hallgató, 2,1 százalék elemi iskolai tanuló, míg 2,7 százalék már elvégezte az egyetemet.

A szakember szerint mindehhez nagyban hozzájárul, hogy a mai fiatalok különleges helyzetben vannak: jórészt virtuális világban élnek, soha nem ismerkedhettek ilyen könnyen – csupán egy kattintás révén – kortársaikkal, és sohasem volt könnyű – szintén interneten keresztül – pszichoaktív szerekhez jutni.

Mit is mondhatnánk: nem túl vidám adatok.

Hirdetés