Isten nem oltalmazhatja meg a román nyelvet a medgyesi stadionban, és kész

Nem vihettek be egy bannert a Poli Iaşi focicsapat szurkolói a Medgyesi Gaz Metan stadionjába, mert… öööö...
Hirdetés

A két csapat augusztus 31-én csapott össze a Gaz Metan otthonában a Liga 1 nyolcadik fordulójában, a meccsre pedig a jászvásári ultrák a román nyelv napja alkalmából szerettek volna bevinni egy bannert a következő felirattal: „Limba noastră românească, Dumnezeu s-o ocrotească” Vagyis: román a mi nyelvünk, oltalmazza az isten.

Rímbe szedve, szabad fordításban: Román a mi drága nyelvünk, áldd meg isten, arra kérünk. Esetleg: Románul beszélünk, oltalmazd vezérünk. Netalán: Oltalmazd a román nyelvet isten, mert az arra termett. Oké belejöttem: Isten áldd meg a románt, más nyelv nekünk derogált. Utolsó, becsszó: A mi nyelvünk román, áldd meg, istenkomám. (Ioi iștenem!)

Szóval szerették volna többek között ezt a feliratot lengetni a lelátón, ami egyébként kedves gesztus, fociultráktól nem ilyen üzenetekhez szoktunk.

Ám a szervezők nem engedték meg, hogy a bannert bevigyék.

A Poli Iaşi szurkolói nem értik, a szervezők miért tartották problémásnak a feliratot, hiszen nem tartalmaz sértő dolgokat, senkit sem cigányoztak le stb. A döntést igazából én sem értem, csak szerettem volna magyarra átültetni az üzenetet ötször.

Hirdetés

Köszönöm a lehetőséget!

A jó öreg hajóskapitány, Traian Băsescu egyébként 2013-ban hirdette ki, hogy augusztus 31. ezentúl hivatalosan is a román nyelv napja. A jelek szerint ezt Medgyesen nem nézték jó szemmel, ellenben rossz szemmel nézték. 

Hirdetés