Sokánt!
Jean St'Ay
2019. augusztus 30. péntek, 15:10
Mi se tudtuk. De most a Román Akadémia „magyarbarátságáról” is elhíresült elnöke elárulta nekünk.

Az van, hogy 2013 óta augusztus 31-én ünneplik a román nyelv napját a mioritikus hazában. És hogy ismét kopogtat a nagy nap, megszólalt a Román Akadémia rendkívüli magyarbarátságáról is híres elnöke (ja, és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora), a fő-fő nyelvőr, Ioan-Aurel Pop.

Hosszan szólalt meg, nem untatjuk Önöket a dagályosan ömlengős hozsannázással, viszont kiemelünk pár részletet, amelyek megütötték a fülünket szemünket.

A legmeglepőbb újdonság (számunkra legalábbis), hogy Pop magiszter büszkén kijelentette: a világon használt 6000 – 7000 nyelv között a román igen előkelő helyen áll, az első 15–20 között. És ezt nem ő találta ki, ezt nem-románok határozták meg, objektív kritériumok alapján! Na ja, ha nem-románok mondják, biztos igaz.

Na jó, egy ömlengést mégis beidézünk, mert olyan bájos:

„A miénk (a román nyelv – a szerk.) él, és bármennyire megfertőzték neologizmusokkal (pl. okostelefon, hangoskönyv, melegfesztivál – a szerk.), barbarizmusokkal (ezekre nem merünk példákat írni – a szerk.), hiperurbanizmusokkal (na, ide lehet, illenek a szelfi, influenszer, megalájk kifejezések – a szerk.), rövidítésekkel (LOL, YOLO és társai – a szerk.) vagy vicceskedő sms-ekkel, nem kell félnünk. A román nyelvnek megvan a hatalma, hogy önmaga maradjon, a különböző hatások ellenére.”

Eltűnődünk kicsit azon, hogy egy nyelv vajon nem pont olyan vígan önmaga éppen azáltal, hogy különböző hatások érik. Na mindegy. Vannak nyelvek, amelyek igen, és vannak, amelyek nem.

És végül álljon itt egy megnyugtató elnöki-rektori gondolat, legalábbis nekünk, magyaroknak nem-románoknak.

comments powered by Disqus
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.
Elkezdték panziókkal, hotelekkel, úszómedencékkel és hétvégi házakkal megtölteni a Bucsecs-hegység eddig érintetlen vidékét.
A romániai (felső)oktatási rendszert dilettánsok, bunkók és pártkliensek tették olyanná, amilyen. De azért van megoldás, Daniel David kolozsvári professzor szerint.
Nincs mit csodálkozni azon, hogy a betegek hozzátartozói arra kényszerülnek, a Facebookon toborozzanak véradományt.