Aszfaltcsókolgatásra kötelezte a gyerekeket egy keresztény egyesület Szilágy megyében (VIDEÓval)

Ebben az országban már bármit meg lehet tenni büntetlenül a gyerekekkel?
Hirdetés

Nehéz bármiféle értelmes magyarázattal szolgálni arra, ami Szilágy megyében, egy ortodox fesztivál keretei között történt az elmúlt hétvégén. Az internetre felkerült videófelvételek szerint a mintegy tucatnyi gyereket – kisebbeket és nagyobbakat egyaránt – a felvigyázójuk arra kötelezte, hogy az aszfaltot csókolgassák, miközben keresztet vetnek és bűnbocsánatért könyörögnek.

A nevelő katonai szigorral készítette a fel gyerekeket egy kétórás szentmisére a Boldog Szívek Fesztiválján, mondván, aki nem bír ki két órát anélkül, hogy a vécére menjen, az maradjon inkább otthon vagy használjon pelenkát. Azokat a gyerekeket, akik nem megfelelő magatartást tanúsítottak, pár bónusz körrel büntetett.

A kiszivárgott felvétel a sajtóhoz került, és joggal háborította fel az embereket. A keresztény egyesület, amelyik megszervezte a gyermekek részvételét a fesztiválon, nem óhajtott magyarázatot fűzni a történésekhez. Annyit mondtak, hogy kiragadták a kontextusból a jelenetet, és jelenleg túlságosán elfoglaltak ahhoz, hogy a válaszadás jogán álláspontjukat ismertessék.

A filantróp egyesület egyébként főleg jótékonykodással foglalkozik, céljuk a gyerekek, a munkanélküliek, a nyugdíjasok és az alacsony jövedelmű beteg emberek megsegítése. Ezért különösen felfoghatatlan a nevelési módszer, amit ezekkel a gyerekekkel szemben alkalmaztak.

A Szilágy megyei gyermekvédelmi igazgatóság hivatalból eljárást indított az ügyben, és hétfőn ellenőrzéseket folytat a nagyderzsidai (Bobota) kolostorhoz tartozó egyesületnél. Meglehet, hogy az egyház számára normális, hogy gyerekekkel ilyen tevékenységet folytassanak, de a gyermekvédelmi szabályozások szempontjából ez teljesen megengedhetetlen – mondta az igazgató. Azt is vizsgálják, hogy a gyerekek honnan származnak, a videófelvétel készítői kaptak-e a szülői engedélyt arra, hogy lefilmezzék őket, és büntetésből kapták-e a feladatot, hogy az aszfaltot csókolgassák.

Hirdetés