A kormányzás végjátékában Dăncilă büntetőjogi panaszt tesz Iohannis ellen

Ezzel vágna vissza azért, mert az államfő korruptnak nevezte a kormányát.
Hirdetés

A PSD országos végrehajtó bizottsága (Cex) Konstancán ült össze, hogy sorra vegye a lehetőségeket az ALDE-val alkotott kormánykoalíció felbomlása, illetve a miniszterjelöltek visszautasítása után, és a kormány sorsáról szóló parlamenti bizalmi szavazás előtt. A kormánynak még 45 nap áll a rendelkezésére, hogy a parlament elé járuljon, és ahogyan a gyűlésen is elhangzott: nem fogják elkapkodni. Dăncilă optimizmusa továbbra is töretlen. A kormányfő ilyeneket mondott: „ami nem öl meg, az megerősít”, a „PSD mindig is jól jött ki a nehéz helyzetekből”, „semmi okunk nincs aggódni”.

Délelőtt még azt is mondta, hogy alaposan kielemzik, mi a teendő olyan körülmények között, hogy az államfő öt miniszterjelöltet visszautasított, és nincs válasz a három ügyvivő kinevezésére sem. Délutánra megszületett a válasz, úgy döntöttek, hétfőn büntetőjogi panaszt tesznek Iohannis ellen. Nem azért, mert visszadobta a jelölteket – amiatt az alkotmánybírósághoz fordulhatnak –, hanem mert korruptnak nevezte a kormányt, miközben semmilyen bizonyítékot nem tud felmutatni erre.

Bár a kormány stabilnak és magabiztosnak szeretne mutatkozni, azért meg kell hagyni, a kormányzás végjátékában ez lépés nem túl higgadt problémakezelésre utal.

Hirdetés