Liviu Dragnea sitten csücsül, volt (?) hívei mégsem akarják megfosztani címeitől

Pedig elég furcsán néz ki, hogy egy település díszpolgára börtöntöltelék. Nem?
Hirdetés

Azt hittük, egy ideig elfeledhetjük a Szociáldemokrata Párt (PSD) nagyfőnökét, Liviu Dragnea mestert. Románia szürke eminenciását dutyiba zárták május 27-én, három év hat hónapra, a Teleorman megyei kamualkalmazások ügye kapcsán.

De nem így van. A szocdem nagyvezír ugyan nem jár-kel közöttünk, hosszú jelenléte nagyon is érezteti hatását. Elsősorban teremtményei által. Rengeteg híve volt, akik közül sokan érthető módon elfordultak tőle, mihelyst kattant csuklóján a bilincs. Mások viszont úgy vélik bölcsebbnek, ha nem ugrálnak. Hamar letelik az a három év hat hónap, és ki tudja, mit hoz a mioritikus jövő.

Ez történt például Teleorman megyében (Dragnea úr származási helye és a rossz nyelvek szerint magánbirtoka), ahol idén júliusban Turnu Magurele város ellenzéki (na persze) városatyái előálltak egy javaslattal, hogy most már tényleg időszerűvé vált Dragnea rab úr díszpolgári címe visszavonásának, amelyet 10 évvel korábban ítéltek oda. És mi történt? A tanács visszadobta a javaslatot. Dragnea rab úr tehát továbbra is ama város díszpolgára, ahol nekivágott fényes karrierje kalapálásának.

Oké, Teleorman megye az övé (gyaníthatóan most is), érthető, hogy nehéz lerázni a mentális korrupció rabláncait. De mi az Isten történik éppen most, augusztus és az ország másik végén, a Szatmár megyei Avasfelsőfaluban? (Amely, nevét meghazudtolva, szintén város.) Az történt, hogy a tanács liberális tagjait enyhén szólva zavarta ugyanaz a tény, amely teleormani kollégáik szemét is szúrta júliusban. Hogy lehet egy börtöntöltelék egy város díszpolgára? Sehogy, gondolták, és szépen benyújtották a cím visszavonására vonatkozó határozat-javaslatot, szabély szerint, ahogy kell.

Igen ám, de Avasfelsőfalu polgármestere PSD-s, és feltehetően Dragnea rab úr hű híve. A hölgy (nem fontos a neve) kapta magát és visszadobta a javaslatot, mégpedig ugyancsak furmányos indoklással. Azt mondta, hogy a Legfelsőbb Bíróság honlapján található ítélet nem elég egy helyi tanácsi határozat meghozásához. Vigyék oda neki a jogerős ítéletet, mert csak úgy gilt a dolog.

Hirdetés

Nos, ehhez nemigen tudunk mit hozzátenni. Mi is keressük a kákán a csomót. Közben persze az avasfelsőfalusiak feltehetően igen büszkék arra, hogy egy börtöntöltelék a díszpolgáruk.

Ja, utószó helyett: Dragnea rab úr életrajzából többek közt az is kiderül, hogy 2001 óta a Florida állambeli Leon County díszpolgára. Na, ott vajon mi lesz?

Hirdetés