Prágában is kikapott a Slaviától a CFR

A Bajnokok Ligája csoportköre elúszott, de az Európa Ligában még lesz legalább hat meccse ősszel a kolozsvári focicsapatnak.
Hirdetés

Nemcsak az eredmény (1-0 a cseh bajnok javára), de a játékkép is nagyon hasonlított a kolozsvári első mérkőzésre a Bajnokok Ligája play-off körének prágai visszavágóján: a Slavia olykor meglepően könnyedén tudta uralni a mérkőzést, főleg ami a helyzetek kidolgozását jelenti. A CFR csak a meccs első húsz percében volt egyenrangú ellenfél, a második félidőben viszont csak egyszer lőtt kapura. Csak Arlauskis kapusbravúrjainak köszönhetően úszta meg a 66. percig kapott gól nélkül, a végén pedig Camora mentett a gólvonalon.

A prágai túra a vereség ellenére is tanulságos volt a kolozsvári csapat és mintegy 300 szurkolója számára. A Slavia ugyanis nemcsak futballból adott leckét egy olyan csapatnak, amely két éve uralja a román bajnokságot, és közben ezen a nyáron már megnyert három párharcot – az Asztana, a Maccabi Tel-Aviv és a Celtic ellen – a BL-selejtezőkben esélytelenként indulva, hanem a klubmodell és a gazdasági háttér tekintetében is. A CFR homályos és titkolt pénzügyi hátterével ellentétben a kínai tulajdonban levő cseh bajnok nem is titkolja, hogy honnan jön a pénz. Ami nem is kevés: közel 50 millió euró évente. A játékos-eladások és az UEFA-tól várható tízmilliók mellett csak rá kell nézni az alig tíz éves Sinobo-stadionra: a szállodával és üzlethelyiségekkel körbeépített aréna a bérleti díjakból komoly bevételt hoz a klubnak. A hatékony kihasználás olyannyira fontos a Slaviának, hogy még a sajtóbejárat is egy világhírű gyors-étteremláncon keresztül vezet a stadionba.

A Slavia pedig a BL-pénzekből tovább gazdagodhat, de a CFR az Európa Liga csoportkörével sem jár rosszul anyagilag. Egy tízmillió euró körüli összeg, a klub éves költségvetésének több mint 80 százaléka máris biztosan jön az UEFA-tól, de a meccseken szerzett pontokkal és egy esetleges továbbjutással tovább nőhet ez az összeg. És a szurkolók sem járnak rosszul: ősszel még jön három komoly külföldi csapat a Fellegvárra, hogy pontosan melyek, az a pénteki sorsoláson derül ki.

Bajnokok Ligája, play-off kör, visszavágó:
Slavia Prága–Kolozsvári CFR 1-0 (Boril 66.)
Továbbjutott a Slavia, 2-0-s összesítéssel.

 

Hirdetés