Románia kőolaj-nagyhatalom, önnek még sincs jachtja az Adrián

A háttérben szomorú hegedűszóló hallatszik, ön pedig úgyis ide fog kattintani.
Hirdetés

Hazánk éves kőolajszükségletének „mindössze” 61 százalékát kénytelen külföldről importálni, ezzel pedig egészen előkelő helyet foglal el az uniós államok között.

Az Eurostat 2017-es adatai szerint ennél például csak Nagy-Britannia áll jobban, ahol a naftaszükséglet 35 százaléka jön importból, Dánia pedig annyira nagy király, hogy mínusz négy százalékot importál. (Magyarul négy százalékot exportálnak, vagy félretesznek, csak a szakértők néha furán fogalmaznak.)

A lista másik végén Észtország áll, ahol az éves szükséglet 115 százalékát vásárolják külföldről (azt a plusz 15 százalékot nem megisszák, hanem elraktározzák nehezebb időkre), de nincs sokkal jobb helyzetben Málta (104%), Szlovénia (103%) és Bulgária (102%) sem.

Az Európau Unió egészét nézve egyébként a gazdasági blokk szükségleteinek 87 százaléka jön importból, így Románia tényleg egész jól áll ezen a téren.

Arra a bizonyos jachtra viszont egyelőre nem nagyon van kilátás, a felmérésből ugyanis az is kiderül, hogy importfüggőségünk egyre csak nő az utóbbi években: 2011-ben az éves kőolajszükségletünknek még csak 46,63 százalékát kellett Putyintól megvásárolni. 

Hirdetés