Ilyen szardobálást még a nagyromán politikai iszapbirkózás pöcegödrében is ritkán látni

Băsescu kapitány lazán belenyomta egy elnökjelölt fejét a vécébe. Szónoki szinten, persze.
Hirdetés

Tudjuk: Románia volt államelnöke sose ment a szomszédba egy-egy keményebb, oké, bunkóbb beszólást kölcsönkérni.
Most se tette. Kinézett magának egy elnökjelöltet, megfogta és tövig nyomta a fejét a budiba. Persze, az elnöki bársonyszékért ringbe szálló román politikusok iszapbirkózása nyilván nem valami arisztokratikus Kék Duna-keringő, de azért ennyire lemenni bunkóba, ehhez is nívó kell.

Băsescu kapitány azért lett mérges, mert az illető elnökjelölt, Mircea Diaconu (tökéletesen független, ősromán felhangokkal kampányoló színész, akit csak és kizárólag logisztikailag Victor Ponta pártja és a kormánykoalícióból épp románosan távozó Tăriceanu-féle ALDE támogat) szerinte ocsmányul öltözött fel, amikor a Román Atheneum előtt bejelentette, hogy indul az elnökválasztási versenyen. Halkan mondjuk: nagyon nem értjük, mi olyan tré egy rövid ujjú fehér ing ebben a hőségben, még akkor is, ha nincs nyakig begombolva.

Az ex-államelnök szokása szerint a lényegre tért:

Úgy nézett ki, mint egy parki csöves.

Nem értem, hogy nem szólt rá a felesége. Há’ az is színésznő.

Aztán még folytatta kicsit a latrinafürdetést, saját pártjának (PMP) elnökjelöltjét, Theodor Paleologut beidézve. Aki, egyetemi káder létére igen hamar eltanulta főnökétől a kültelki bunkózást. Igaza van Paleologu úrnak, mondá a Kapitány, amikor azt állítja, hogy

Diaconu mesterre az ostoba szerepe illik a legjobban.

Hirdetés

Mostantól Ponta és Tăriceanu udvari ostobája lesz. Nos, minden bunkóság ellenére ebben a kijelentésben van valami igazság.

És, hogy illusztráljuk is a fent elhangzottakat, tessék, itt van egy jelenet, amelyben Diaconu mester ostobát játszik (nem is rosszul), a feledhetetlen óriás, Gheorghe Dinică oldalán:

 

Hirdetés