Mi minden történt a kormányban, míg mi magyarnapoztunk?

Ahogy elnézzük, a román belpolitikában is mozgalmas volt a hétvége.
Hirdetés

Miközben az ország lakosságának nagy része nyaral, zakuszkát készít, befőz, vagy ahogyan mi is, a felfokozott fesztiválhangulatot piheni ki, nem állt le teljesen a közélet: a koalíciós válság és a kánikula sem tántorítja el Viorica Dăncilă miniszterelnököt, hogy az erős kezű kormányfő látszatát keltse, és mentse ami menthető még a PSD-n belül. Az ő hétvégéje is aktívan telt, pénteken még a PSD végrehajtó bizottságának (Cex) ülésén lavírozott a megyei szervezetek „kiskirályai” között,

három fontos miniszteri tisztségről hozott sokakat meglepő döntést,

vasárnap pedig a Szatmár megyei Ráksa (Racşa) községben indította el aláírásgyűjtési kampányát az államelnöki választásokon való jelöltetéséhez.

A PSD történetében az egyik legjobb választási eredményt elérő ráksai polgármester megadta a módját a kormányfő fogadásának, a helyi gyerekeket avasi népviseletbe sorakoztatta fel a faluban, hogy legyen ki fogadja az elöljárót. (Mi egyébként a Dăncilă helyében ellátogattunk volna a Partiumi Magyar Napokra is egy strudlira vagy egy töltött káposztára, de hát a kormányfőnek ennél fontosabb dolgai voltak.)

Például az, hogy elküldje a miniszteri kinevezésekről szóló javaslatait Klaus Iohannis államfőnek a Cotroceni-palotába. Eszerint:

  • Şerban Valeca az oktatási tárca,
  • a jolly jokernek számító Mihai Fifor a belügyi tárca,
  • és Dana Gîrbovan az igazságügyi tárca várományosa, már ha az államfő is jóváhagyja.

A jelölések közül egyedül Dana Gîrbovan neve keltett feltűnést, ő ugyanis a kolozsvári legfelsőbb bíróság bírója, a Bírák Országos Egyesületének alapítója, akit

az időközben bebörtönzött Liviu Dragnea is kiszemelt korábban igazságügyi tárcavezetőnek.

A bíró rászolgált a PSD vezérének bizalmára, szinte egyedüliként támogatta az igazságügyi törvények és a büntetőjog vitatott módosításait. Dana Gîrbovan hétfőn benyújtotta lemondását, amit a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) is jóváhagyott, így nincsen akadálya annak, hogy kinevezzék. Szakértők szerint viszon csekély az esélye annak, hogy Klaus Iohannis elfogadja a jelölését, ami miatt újra kiéleződik a viszony a végrehajtó hatalom és a Cotroceni-palota között. Azt, hogy Dana Gîrbovan mennyire szeretné a tisztséget, jól jelzi, hogy máris egy 12 pontból álló programmal állt elő, és azt ígérte, hogy technokrataként vezetné a tárcát.

Hirdetés

A koalíció számára a hétfő döntő nap lesz, az ALDE ma dönt arról, hogy kilép-e a kormányból, vagy marad. A PSD vezetősége is sürgősségi ülést tart hétfő délután. Az ALDE ifjúsági szervezete előrebocsátotta, hogy

nem támogatja, hogy az ALDE kormányon maradjon.

Sajtóértesülések szerint a PSD újabb tisztségekkel és helyi közigazgatási pozíciókkal próbálja rávenni az ALDE-t, hogy maradjon.

Szóval a közélet is legalább annyira forró jelenleg, mint az augusztusi hőségtől „izzadó” aszfalt. 

Hirdetés