Pelenkás honfoglalás Erdélyben – Itt a magyar bébibumm

Miközben az ország lakossága ijesztő mértékben csökken, a magyarlakta megyékben nőtt a születésszám.
Hirdetés

Miközben az összromán lakosság egyre csak fogyatkozik, addig a magyarok teleszülik Erdélyt – derül ki a legfrissebb statisztikai adatokból. Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) összlakosságra vonatkoztatott adatai szerint az év első felében több mint 12500 gyerekkel kevesebb született, mint a tavalyi év első hat hónapjában. Az idei első félévben valamivel több mint 85 ezer bébi született a dákok, rómaiak, hunok, örmények és ki tudja hányféle náció olvasztótégelyében, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért csaknem 98 ezerrel.

A szakértők az adatokat elemezve arra figyelmeztetnek, ilyen ütemben haladva 30 éven belül megfeleződhet a romániai kisdiákok száma, a hazai társadalom már most kezd látványosan elöregedni és fogyatkozni.

Az Erdélyre és elsősorban az erdélyi magyarokra vonatkozó statisztikai adatokat elemző Erdélystat közleménye szerint Erdélyben is csökkent 0,7 százalékkal a születések száma az év első felében a tavalyi adatokhoz képest (a halálozások száma is csökkent egy százalékkal), viszont a két magyar többségű székely megyében idén január–május között 4,8 százalékkal nőtt az élveszületések, és 1,7 százalékkal csökkent a halálozások száma. (Ez a 4,8 százalék számszerűen 98 gyerekkel többet jelent a tavalyi adatokhoz képest, összesen 2152 gyerek jött a világra az elmúlt hónapokban.) Hargita és Kovászna megyében így a népességfogyás mértéke figyelemre méltó mértékben, 17,4 százalékkal csökkent.

A szintén jelentős arányban magyar lakta régió, a Partium (Bihar, Szatmár, Szilágy megye) is csatlakozott a pelenkás honfoglaláshoz (az ilyen kifejezésekre tágulnak igazán a SRI-s szemek), itt 6,5 százalékkal csökkent a népességfogyás; 47-el  több gyerek jött a világra tavalyhoz képest, összesen 4363 születést regisztráltak. Összerdélyi szinten azonban ugyancsak népességfogyás figyelhető meg: 2019. január–májusban 25256 gyermek jött világra Erdélyben, ami 439 fővel, 1,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi, 2018. január–májusi születésszámnál.

Hirdetés

Csökkent a házasságkötések száma is: országos szinten valamivel több, mint 49 ezer nő mondta ki a boldogító igent az első félévben (tavaly ez a szám meghaladta az 55 ezret), ebből az erdélyi házasságkötések száma 11879 (9,9 százalékkal kevesebb a tavalyinál).

Románia társadalma azonban összességében véve látványosan öregszik: az utóbbi 15 évben a 15 év alatti romániai lakosok száma 3,8 millióról 3,05 millióra esett vissza, így a szakemberek szerint sürgősen szükség lenne egy hatékony családtámogató programra, hogy minél hamarabb nőjön a gyerekvállalási kedv. A demográfiai adatokat tovább rontja az intenzív kivándorlás: több millió romániai dolgozik külföldön.

Hirdetés