A kánikula a kormánykoalíciót is bomlasztja: Tăriceanu zsarolni próbálja Dăncilát

Ilyen, amikor a farok csóválja a kutyát a román politikában.
Hirdetés

Egyáltalán nem kizárt, hogy meg vannak számlálva a Dăncilă-kabinet napjai, az ALDE vezére, a Victor Ponta vezette Pro România fele kacsintgató Călin Popescu Tăriceanu ugyanis napok óta zsarolja kormánykoalíciós partnerét, a Szociáldemokrata Pártot (PSD).

Sokat elmond a két alakulat viszonyáról, hogy Tăriceanu

máris úgy beszél, mintha az égadta világon semmi köze nem lenne a kormányzáshoz,

és olyan hangnemben bírálja Dăncilă-kabinetjét, mintha ellenzékbe vonult volna. A hétfő arról szólt, hogy az ALDE államfőjelöltje kijelentette,

a kormány jelenlegi összetételében alkalmatlan a nagyszabású beruházások megvalósítására, ezért

  • az állami intézmények reformjára,
  • a kormányprogram megújítására, és
  • egy olyan kabinetre van szükség, amelynek tagjait hozzáértésük alapján választják ki.

Érdekes, hogy ez Tăriceanut mindaddig nem zavarta, míg a PSD úgy döntött, önálló államfőjelöltet indít, de hát a szenátusi házelnök soha nem a következetességéről volt híres.

Arról nem is beszélve, hogy az idei költségvetést – melynek kidolgozásában ő maga is részt vett – most a valóságtól elrugaszkodottnak nevezi.

Hirdetés

Tăriceanu hétfőn

augusztus 20-áig adott ultimátumot Dăncilának, hogy javaslatot tegyen a kormány szerkezetének módosítására, s amennyiben ez nem történik meg, a pártja kiszáll a kormányból.

Így a PSD a maga 45 százalékos parlamenti támogatottságával arra kényszerülne, hogy kisebbségben folytassa a kormányzást és nem kizárt, hogy újra megkörnyékezi a régi barátot, az RMDSZ-t. 

Viorica Dăncilă egyelőre úgy tűnik, hogy nem érzékeli a helyzet súlyosságát, amin mondjuk nem csodálkozunk, de Tăriceanu hétfői kinyilatkozására reagálva viccnek nevezte a koalíció szakadásáról szóló híreket. Ki nevet a végén? Mi biztosan nem…

Hirdetés