Ezért olyan kapósak a közalkalmazotti állások Romániában

A közszférában dolgozók 58 százalékkal többet keresnek, mint az átlag.
Hirdetés

Egy új kimutatás szerint Romániában 211 ezer közalkalmazott látja el a hivatali teendőket, akik júniusban átlagosan nettó 4 961 lejt vittek haza. A statisztikai intézet adataiból kiderül, összehasonlítva tavaly júniussal, 18 százalékos növekedést állapíthatunk meg a közalkalmazotti béreket illetően. Az országos átlagbér messze elmarad ettől a szinttől, és nem is növekedett annyit egy év alatt, mint a közalkalmazotti bér: júniusban 3 142 lejt vihettek haza átlagosan a foglalkoztatottak, ami 15 százalékkal több, mint amennyit a tavaly júniusban zsebre tehettek.

Bár az utóbbi években nőtt a tanárok és az egészségügyi alkalmazottak bére is, a legjobban a közigazgatásban és a védelemben lehet keresni. Az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók átlagbére 3 859 lej (10 százalékos emelkedés tavaly júniushoz képest), míg az oktatási rendszer átlagfizetése 3 657 lej (30 százalékos emelkedés tavaly júniushoz képest).

A magánszférában 4,98 millióan dolgoztak 2019 júniusában, ami 40 ezerrel több, mint 2018 júniusában. A szakértők szerint a nagyobb bérek miatt felerősödött az érdeklődés a közalkalmazotti állások iránt, miközben a versenyszférát így is súlyos munkaerőhiány sújtja a megállíthatatlannak tűnő elvándorlás miatt.

 

Hirdetés