Kamu segélyhívások reneszánsza: két gyermek alaposan megheccelte ma a rendőrséget (FRISSÍTVE)

Hunyad megyében 120 rendőr keresett egy 16 éves srácot, aki el sem tűnt. Bukarestben csatornafedelek emelgetésével töltötték a délutánt a hatóságok. Mindkét esetben hamisnak bizonyult a riasztás.
Hirdetés

Segélyhívás érkezett hétfő este a Hunyad megyei Brád településről a 112 telefonszámra: a telefon másik végén egy fiatal hang arról értesítette a hatóságokat, hogy ismeretlenek elrabolták, és egy erdőbe vitték. Azt állította, hogy az elkövetők a dévai kórház előtt 50 lej ígéretével egy furgon-szerű járműhöz csalogatták, majd foglyul ejtették, és egy erdei házhoz vitték. A bejelentő nem tudott további részletekkel szolgálni a tartózkodási helyéről vagy elrablóiról, csak annyit mondott, hogy 15 éves, és nem tud tovább beszélni, mert „valakik közelednek”. Ezt mondta egyébként a caracali rém áldozata, Alexandra is.

A rendőrségi közlemény szerint mintegy 120 csendőr és rendőr indult el a lehetséges áldozat felkutatására. A rendelkezésükre álló eszközökkel bemérték, hogy a hívás Brád környékéről érkezett. A kutatás kedden zárult, amikor beazonosították a telefonálót egy 16 éves brádi srác személyében, akiről kiderült, csak telefonbetyárkodott. Bebizonyosodott, hogy az elrablást csak kitalálta.

A vicc sokba fog kerülni a fiatalnak: máris kihallgatták a brádi rendőrségen, majd a dévai rendőrőrsre kísérték, ahol az ügyészség büntetőeljárást indított ellene. Hasonló esetekben pénzbüntetéssel sújtják a szülőket.

A caracali rémtörténet nyomán több hasonló kamubejelentés érkezett a rendőrséghez, többnyire gyerekektől, akik képtelenek felmérni tettük súlyát. 

Alig írtuk meg a brádi gyerek kamu telefonhívását, máris újabb esetről számolt be a sajtó. Egy kilencéves gyermek azzal hívta fel a 112 segélyhívószámot, hogy egy másik gyerek bezárta őt egy bukaresti lakónegyed alatt húzódó csatornába. A diszpécser 35 percen keresztül beszélt a betelefonálóval, közben tűzoltók, csendőrök, rendőrök indultak a gyerek által megadott helyszínre, sorra eltávolították a csatornafedeleket, de nem találtak rá. A négy órán át tartó keresést kiterjesztették a szomszédos utcákra is. Végül a rendőrök beazonosították a hívás helyét, és épségben megtaláltak az élénk képzelőerővel rendelkező gyereket szülei otthonában. A szülők ebben az esetben is jelentős pénzbüntetésre számíthatnak.
 
Lehet, nem ártana valamit kitalálni a gyerekek felvilágosítására arról, hogy súlyos következményekkel jár a rendőrség indokolatlan ugráltatása.

Hirdetés