Ön dohányzik, és szereti a cukros üdítőket? Akkor van egy rossz hírünk

A kormány több pénzt fog kihúzni a zsebéből.
Hirdetés

Az egészségvédelem ürügyével újabb adókat készül kivetni a kormány: szeptember elsejétől drágulnak a cukros üdítők és a dohánytermékek.

A Profit.ro gazdasági portál értesülése szerint a kormány az egészségügyi minisztérium előterjesztése nyomán veti ki a cukoradót: azon üdítők esetében, amelyek deciliterenként 5-8 gramm cukrot tartalmaznak, literenként 80 bani lesz az adó összege, 8 grammon felüli cukortartalom esetén pedig egy lej.

A cél: az egészségtelen élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítása.

De persze az államkasszának sem tesz rosszat: csak a bevezetése utáni négy hónapban 320 millió lejes többletbevételt remélnek belőle az államkassza számára.

A statisztikák szerint az egy főre eső cukrosüdítő-fogyasztás Romániában mintegy 80 liter.

De ha ön a kóla mellé egy cigit is szívesen elszív, akkor még mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. Ugyancsak szeptember elsejétől nő ugyanis a cigaretta jövedéki adója is, dobozonként 40 banival. De mivel a gyártók rendszerint 50 baninként emelik termékeik árát, várhatóan a mostani emelés során is így tesznek.

Ebből 160 millió lej folyik be az államkasszába december végéig.

Már ha az emberek ugyanannyit dohányoznak az áremelés után is, mint előtte.

Hirdetés

De nem csupán a bevételek növelését, hanem a kiadások csökkentését is tervezik. Ezért szélnek eresztik az államtitkárok felét, a maradó államtitkárok kabinetjeinek személyzetét pedig szintén megfelezik.

Egyben megszüntetik a nehéz vagy egészségtelen munkakörülmények kompenzálására kitalált 15 százalékos pótlékot.

Ez ugyanis meglehetősen vérlázító helyzetekhez vezetett: az irodákban dolgozó parlamenti és kormányzati alkalmazottak azon az alapon kapták, hogy egészségtelen a levegő, illetve nagy a zajszennyezés.

Hirdetés