Elbúcsúzhat a doktori címétől a PSD-s exminiszter

Az illetékes szaktestület visszavonta a titulust. Plágium miatt, mi másért?
Hirdetés

Eddig tartott dr. Florian Bodog volt egészségügyi miniszter kettős doktorsága: az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) plágium miatt visszavonta a menedzsment területén szerzett doktori címét.

A vezető politikusok és köztisztséget betöltő személyek plágiumügyeit szorgosan szellőztető Pressone.ro portál beszámolója szerint a testület még július 18-i ülésén vonta vissza a doktori címet a szociáldemokrata politikustól, méghozzá fájdalmas arányban: a jelen levő mind a 37 tag bizonyítottnak látta a plágium tényét, így megszavazta a döntést.

Bodognak eddig két doktori címe volt. Az egyiket orvosként szerezte 2001-ben, a második, közgazdaságtani doktori disszertációját 2008-ban védte meg Temesváron.

A Pressone.ro szerint azonban a második doktori cím problémás, a portál állítása szerint ugyanis Bodog a disszertációja kétharmadát plagizálta: a 232 oldalas munka 147 oldala nem saját alkotás, hanem mások által írt könyvekből származik. Ebből kettő olyan szerzőké, akikkel a miniszter – aki „civilben” a nagyváradi egyetem orvosi és gyógyszerészeti karának dékánhelyettese – közeli kapcsolatban áll. Egyikük, Petru Armean, a bukaresti orvosi egyetem egyik karának dékánja és az egészségügyi miniszter tanácsosa, a másik Lucia Daina, aki egyetemi előadótanár és Floian Bodog beosztottja a nagyváradi egyetemen, de beosztottja volt a Bihar megyei sürgősségi kórházban is, amelynek korábban Bodog volt a menedzsere.

 

Hirdetés