Medveabszurd Háromszéken: mindenről Bukarest dönt, ezért kínok között pusztult el egy állat

Pedig egy teljes napon keresztül az összes helyi hatóság képviselői ott malmoztak a potenciális veszélyt jelentő, sérült állat mellett.
Hirdetés

Ismét teljes valójában mutatkozott meg a túlközpontosított, Bukarest-centrikus romániai rögvalóság a háromszéki Bodokon, ahol a helybeliek és a helyi hatóságok egy teljes napon keresztül toporogtak egy helyben egy sérült medve mellett, mivel hosszú órákig kellett várni a bukaresti engedélyre ahhoz, hogy elaltassák az állatot – írja a Székely Hírmondó.

Az egyik helybeli férfi még hétfőn reggel futott össze a medvével az Olt folyó partján: dohányozni ment le, és a medve egy méterre tőle egyszer csak elbőgte magát. Tragédia azért nem lett az esetből, mert az állat szemlátomást sérült volt, reggel üthette el a vonat, a baleset során gerincsérülést szenvedhetett, hátsó lábait ugyanis alig tudta használni.

A férfi ekkor értesítette a hatóságokat, a vadőr és a rendőr ki is érkezett, a medve viszont ekkor átvonszolta magát a folyó túlsó partjára, ahol befészkelte magát egy, a folyó partján álló fa gyökerei közé a vízben.

És akkor itt az abszurd romániai valóság:

bár minden illetékes hatóság – a rendőrség, a csendőrség, a környezetvédelmi hivatal, a polgármesteri hivatal képviselői, a vadőr – képviselője jelen volt, döntést senki nem tudott hozni.

A papírokat rekordsebességgel összeállították és továbbították Bukarestbe, de délutánig semmi válasz nem érkezett.

A lapnak Sebastian Cucu prefektus azt mondta: három különböző számon próbálta elérni a minisztériumot, hogy sürgesse a döntéshozatalt.

Hirdetés

A hétfő kora délutáni tényállás még az volt, hogy a medve ott ült a gyökerek között, az „őrzők” pedig abban reménykedtek, hogy az est leszállta előtt megkapják az engedélyt, hogy elaltassák az állatot. Ez ügyben beszereztek egy altatólövedéket a mikóújfalusi állatorvostól, és kértek egy ketrecet Tusnádfürdőről, hogy abban helyezzék el a medvét, míg az orvos megvizsgálja.

Fodor István polgármester figyelmeztetett:

a medve elfogására tett kísérlet nem biztos, hogy jó lesz, mert az állat megfulladhat.

Kijelentésébe szorult némi prófétai jelleg, ugyanis az illetékesek végül hosszas huzavona után megkapták az engedélyt, elaltatták a medvét, megkötötték kötővel és kihúzták –  ám, mint kiderült, az állat ekkorra már elpusztult. Kora este az állatorvosra vártak, amely boncolással állapítja meg a halál okát.

Hát így védik Romániában a polgárokat és az állatokat 2019-ben.

Hirdetés