Itt élünk: naponta legalább ötven nőt bántalmaznak Romániában

Tovább rontja a közhangulatot ez a frissen közzétett felmérés.
Hirdetés

Egy országot rendített meg a caracali történet, de a nők jogait védő FILIA elnevezésű civil szervezet új felmérése is igyekezett eszünkbe juttatni, hogy milyen országban élünk.

Az év eleje óta összesített adatok szerint Romániában naponta 50 nőt bántalmaznak. Az év első felében 11 627-en váltak a családon belüli erőszak áldozatává, 555-en kiskorúak voltak. A felmérés arra is rámutat, hogy naponta 3 kiskorút bántalmaznak az országban.

Az országos rendőr-főkapitányság által közzétett adatok azt mutatják, az esetek 92 százalékában férfiakat vontak felelősségre a bántalmazás miatt. A rendőrségi statisztika továbbá azt mutatja, az év első felében 89 személyt erőszakoltak meg Romániában, 44 felnőttet és 45 kiskorút…  

Az RMDSZ nőszervezete egyébként a tavaly üzemelte be a neeem.ro honlapot, amely a bántalmazott nők számára fontos információkat tartalmaz arra nézve, kihez, milyen telefonszámon, milyen hatósághoz érdemes fordulni azonnali segítségért, orvosi vagy szociális ellátásért, feljelentésért bántalmazás, fizikai vagy nemi erőszak esetén. 

 

Hirdetés