Tusványos: ha szombat, akkor Orbán Viktor (percről percre)

Élőben követjük, mit mond a magyar miniszterelnök az Olt partján, a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.
Hirdetés

Orbán Viktor hagyományosan „Tusványos szombatján” tart előadást a nagyszínpadon, Tőkés László és Németh Zsolt társaságában.

Hirdetés
Na jó jó, de ébren vagyunk, vagy álmodunk?
2019-07-27 12:08:00
Nem álmodunk, mert mindezt végig tudjuk vinni és erről fog szólni a jövő. És pont. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
Szorul-e védelemre a keresztény kultúra és a keresztény szabadság?
2019-07-27 12:06:00

Igen, mert két támadás is folyik jelenleg ellene. Belülről: a liberálisok. Kívülről: a migráció. Mindkettőnek ugyanaz lehet az eredménye: a keresztény szabadság sérülése, vagy akár megsemmisülése.

Szembefordulunk a liberális korszellemmel és internacionalizmussal, Magyarországot csak így lehet megvédeni, erről szól majd a következő tizenöt év.

Milyen jövője lesz az illiberális demokráciáknak Európában?
2019-07-27 12:04:00

Erre a kérdésre nem lehet biztos választ adni.

Az viszont tény, hogy az idei európai parlamenti választásokon elsősorban azok a pártok hajtottak végre nagy előretörést, amelyekre a liberális demokrácia szószólói kígyót-békát kiabáltak. Itt van, ugye, Magyarország a maga 53 százalékával, de itt vannak a lengyel barátaink vagy éppen Olaszország, amely a legnagyobb győzelmet aratta.

Ezért gyűlölnek bennünket a liberálisok, röviden:
2019-07-27 12:01:00

A liberálisok által propagált egyetemes üdvözülés és béke modellje csak akkor érvényes, ha kizárólagos, vagyis kivétel nélkül mindenkire vonatkozik. Ezért ha egy nép (például a magyar vagy a lengyel) az útjába áll, mert neki más elképzelései vannak a világról, akkor jön a kíméletlen fellépés ellene. Ez ilyen egyszerű.

Magyarország ne legyen a Nyugat feneke, de a Kelet homloka sem
2019-07-27 11:49:00

Nagy László egy rejtélyes mondatát idézi fel a miniszterelnök, bevallván, hogy nem tudjuk, pontosan mit jelent, de tudjuk, hogy igaz.

A helyzet ma az, hogy Magyarországon létrejött egy illiberállis rendszer és egy sajátos kereszténydemokrata állam.

Miért gyűlölnek minket mások?

Addig rendben van, hogy elkeseredett viták vannak a felek közt. Ez normális. De a gyűlölet nem normális. Persze, a régi kommunisták elve alapján az zajlik, hogy az ellenfél vádol gyűlölködéssel, holott ő gyűlöl.

A magyar fél lehet, hugy utálja a másik fél elveit, érveit, eljárásait, de magát az ellenfelet nem gyálöli.

Két alapvető elv létezik: az egyik szerint a világon független államok léteznek, aztán ott van a birodalmi felfogás, melynek értelmében egy nemzetek fölötti szerv irrányítja a nemzeteket. Ez volt az internacionalista kommunizmus rendszere. Ami meg is bukott.

Igen ám, de a liberális demokrácia átvette a helyét. És a liberális demokrácia nem ismer árnyalatokat. Ma az európai liberálisok gondolják úgy, hogy van a kezükben egy tézisrendszer, amely tulajdonképpen egy egyetemes modell, ez hozza el az üdvözülést és a jólétet az egész világnak. Ez a tézisrendszer mondja meg, hogyan kell az embernek gondolkodnia az életről.

Az eredmény? Ma az a helyzet, hogy minden emberi kapcsolatot a laza gazdasági kapcsolatok elve határoz meg. Mindentől meg kell szabadulni: a nemzetedtől, a vallásodtól, a közösségedtől.

Az illiberalizmus ezzel szemben azt állítja, hogy az egyén érdeke nem írhatja felül a közösség érdekeit.

Az illiberális állam védi a saját kultúráját, határait és közösségét, vagyis odafigyel arra is, miféle népség él a határai között.

De miért lett szitokszó az illiberalizmus?
2019-07-27 11:43:00

Az első, harminc évvel ezelőtti rendszerváltás után jött a második nemzeti rendszerváltás, amely kilépett a liberális nemzetértelmezés kereteiből. Demokrácia: igen, liberalizmus: nem – magyarázza Orbán az illiberalizmus fogalmát.

A nemzet egy kulturális és történelmi képződmény, a tagjait meg kell védelmezni. A nemzeti rendszerben azt a teljesítményt kell jutalmazni, amely a közösség javát is szolgálja.

Mindent szabad, ami a más szabadságát nem sérti, ez a liberálisok egyik alapelve. Amit nem akarsz, hogy neked cselekedjenek, te se cselekedj másoknak, avagy: amit akarsz hogy veled cselekedjenek, cselekedd azt másokkal.

Illiberalizmus – a liberálisok szerint ez álcázott demokráciát jelent, de valójában nem az.

Tévtételük: a demokrácia szükségszerűen liberális, a kereszténydemokrácia is szükségszerűen liberális. Pedig ez téves, mivel liberális demokrácia csak ott létezik, ahol előzőleg a keresztény alap, a kereszténydemokrácia is létezett, ezt bizonyítja a történelem. Akkor kezdődtek a gondok, amikor a liberális demokrácia elszakadt a valóságtól, például megkérdőjelezte a természetes nemeket, és a nemzeti közösséget.

Elképzelhető a magyar nemzet problémáinak megoldása a liberális demokrácia keretei között?
2019-07-27 11:42:00

Magyarország helyzete 2010-re elkeserítően alakult.

Az eladósodás maga alá temette a csládokat, a közösséget és az államot is. A szomszédos államok folyamatos nyomást gyakoroltak a magyar nemzetre.

A nagy kérdés a következő volt és továbbra is az: ezen problémák megoldása elképzelhető-e a liberális demokrácia keretei között? A válasz az, hogy nem.

A közösség szervezési módját radikálisan meg kellett változtatni. Röviden így lehetne jellemezni ezt a változtatást: demokrácia, igen, liberalizmus, nem!

A Fidesz és a KDNP sorsa az Európai Néppártban
2019-07-27 11:40:00

A Fidesz és a KDNP álláspontja világos. Most már csak arra van szükség, hogy az Európai Néppárt is tisztázza a saját álláspontját. Erre azonban előre láthatólag a 2019 őszén sorra kerülő pártkongresszuson kerül majd sor.

Finnországban nincs alkotmánybíróság
2019-07-27 11:38:00

Helyette parlamenti bizottság tölti be ezt a szerepet. Sőt, az akadémia irányítása az oktatási minisztériumhoz tartozik. A bírákat a köztársasági elnök nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára.

Mindezek a példák azért fontosak, mert az év végéig Finnország az EU soros elnöke.

Nehéz idők jönnek Európában!
2019-07-27 11:32:00

Ez nem kérdés. A kérdés inkább az, hogy mennyire lesznek nehezek.

Magyarország számára az a legfontosabb, hogy új útvonalat tervezzen 2020-ra és 20211-re. Vagyis: gazdasági akcióterveket kell kidolgozni, nem is egyet, hármat, a magyar gazdaság védelme érdekében.

A támadásokat visszaverni, a hibákat kijavítani kell
2019-07-27 11:29:00

Biztató pályán van az ország, jó a gazdaság állapota, a családok helyzete. Ezt a pályát nem is belülről, hanem kívülről fenyegeti veszély. Ezekkel szemben kell megvédeni Magyarországot.

1. támadás: alkalmatlan embereket választanak a fontos európai pozíciókba. Ezt sikerült megakadályozni, „Soros György jelöltjeit sikerült elgáncsolni, azt is megakadályoztuk hogy ideológiai gerillák kerüljenek a kulcspozíciókba”.

2. támadás: az elmúlt öt esztendőben súlyos hibák történtek az EU-ban, ezeket ki kell javítani. Az első a migráció területéhez kapcsolódik: létre kell hozni a schengeni tagállamok belüminisztereiből álló tanácsot, ők döntsenek a migrációról. A második gazdasági jellegű: egy európai szocializmus építése helyett vissza kell térnünk a versenyképes európai gazdaság eszméjéhez. Nincs szükség európai alapjövedelemre, helyette munkahelyekre és adócsökkentésre van szükség. Migránsok helyett az európai családoknak kell adni a pénzt, hogy minél több gyermeket vállaljanak.

 

A magyar nemzet meg tudja védeni magát és biztosítani tudja függetlenségét
2019-07-27 11:21:00

Az emberéletnek három szakasza van: a gyermekkor, amikor az ember készül az életre, a felnőttkor, a cselekvésé, illetve az öregkoré, amikor az ember azon töpreng, mit sikerült megtenni és mit mulasztott el.

Most jön a felnőttkor második fele, ha tetszik, az esti nagyfilm. De kérdés, milyen lesz ez a film. Filozófiai megközelítésben van egy olyan tézis, hogy a történelemnek van célja. Ezt mondták a kommunisták, ezt mondják a liberálisok. A maga részéről a miniszterelnök úgy gondolja, hogy nem az időnek kell értelmet adni, hanem a saját életünknek. Vagy tégabb értelemben, egy nemzedék életének.

Mi lenne ez az értelem? A magyar nemzet megerősítése. A magyar nemzet hamarosan birtokában lesz azoknak a képességeknek, amelyek segítségével meg tudja magát védeni és biztosítani tudja a függetlenségét.

Elmúltharmincév
2019-07-27 11:19:00

Az a jó, hogy a rendszreváltás óta eltelt 30 év mögöttünk van és nem előttünk. Ma azt mondhatjuk, hogy bizakodóan, az erősödés napi éléményével ünülnk itt együtt. Ez nem is természetes állapot, hanem sokkal inkább csoda.

Piacgazdaságot, jogállamot kellett építenünk. Le kellet győznünk az elmúlt rendszer visszatérő maradványait Magyarországon és a nemzetközi szinten is. „Erre ment rá az életünk 2004 és 2010 között”.

Jó, hogy nem jutottunk az SZDSZ sorsára. Adjunk hálát az Istennek, hogy nekünk nem azt a sorsot szánta, mint az SZDSZ-nek, akik eltűntek a porondról.

Egyik kezünkben kőműveskanál, a másikban a kard – ez volt az elmúlt tíz évben, mert fel kellett építeni az új nemzeti rendszert.

Orbán gratulált az RMDSZ-nek
2019-07-27 11:18:00

Az EP-választáson elnyert két mandátumért. „Sok munka van benne, tudom, mert én is részt vettem a kampányban”.

Elkezdődött
2019-07-27 11:17:00

 

 

Milyen inget visel idén Orbán Viktor?
2019-07-27 11:17:00

Viselt ő már kockás inget, csíkos inget, zöld inget a tusványosi beszéd alkalmával. Ezúttal, a 30 éves tusványosi évfordulón fehér inget visel. És akkor mindenki szabadon gondolja el, mit is jelképez még a fehér.

Délelőtt, verőfény
2019-07-27 11:04:00

Az elmúlt napok sárdagasztó állapotai után szombat délelőtt mintegy varázsütésre kitisztult a levegő. Ragyog a nap, meleg van. A közönség pedig felkészült az Orbán-koncertre.

Generációkon átívelő figyelem honol a nagyszínpad előtt.

 

A jól felkészültek tudták, hogy ha kisüt a nap, székely zászlóernyővel felfegyverkezve kell a küzdőtérre menni.

 

Akad viszont olyan jelenlevő is, akit nem érdekel a meleg.

 

Mások kreatívan viszonyulnak a helyzethez és egy folyóirattal árnyékolnak.

Így érkezett meg Orbán Viktor pénteken Tusnádfürdőre
2019-07-27 11:02:00