Románia versenyre kel Magyarországgal, hogy ki építi meg gyorsabban a határ menti autópályát

Hamarabb is eszükbe juthatott volna.
Hirdetés

Izgalmas versengés vette kezdetét pénteken Bihar megyében: a román hatóságok versenyezni akarnak a magyarokkal abban, hogy ki építi meg hamarabb a maga, a határ két oldalán lévő autópálya-szakaszát. Azaz az észak-erdélyi autópálya Bors és Bihar község közötti részét, illetve az M4-esre vezető M35-ös anyaországi sztrádaszakaszt.

Nem más sarkallja versenyre az építtetőt, mint Răzvan Cuc szállítási miniszter,

aki pénteken elégedetten nyugtázta a helyszínen, hogy a határ menti munkálat nagyon gyors ütemben halad, egyetlen hónap alatt 20 százaléka valósult meg.

Az építtető nagyváradi Selina-Trameco vállalat vezetője, Beniamin Rus szerint karácsonykor már közlekedni lehet ezen a szakaszon, akkora kötik össze a magyar sztrádával. Már ha elkészül addig, Cuc ugyanis megelőzné szorgalomban szomszédait, akik előnyben vannak, hiszen két éve kezdték el a munkát.

A miniszter szerint a bihari építőtelep példaértékű:

„jól néz ki, rendezett, megfelelő a mozgósítás” – sorolta a dícsérő jelzőket a helyszínen. Ennek ellenére tovább sürgette a dolgot:

Hirdetés

„Gyertek, siettessük meg kicsit, adjunk energikusabb hangot, úgyis az egész világ azt mondja, hogy Romániában nem mozdul előre az autópálya-építés. Én azt hiszem, hogy az utóbbi időszakban igenis mozdul, román vállalkozókkal, amit fontos hangsúlyozni” – mozgósított Cuc.

Az észak-erdélyi autópálya Bors–Bihar közötti szakasza 134 millió lejből épül, a munkával 2020 augusztusában kell elkészülni.

Hirdetés