Románia nem Szerbia ellen áskálódik a Dunán, Oroszországnak tart be

Mégpedig az uniós szankciók alkalmazásával. Tehát ne emlegessen senki belügyekbe való beavatkozást.
Hirdetés

Beszámoltunk arról, hogy a minap a román hatóságok feltartóztattak egy fegyverszállítmányt a Duna romániai szakaszán, amely Oroszországból Szerbia fele tartott.

Kisebb dimplomáciai botrány lett az ügyből, Szerbia a hajózási egyezmény megszegését, sőt, a belügyeibe való beavatkozást lobogtatott Románia orra előtt.

Pénteken aztán a román külügyminisztérium visszaszólt a szerbeknek meg mindenkinek, akit illet. Hogy ne nagyon emlegessék a hajózási egyezményt meg a belügyeket, ugyanis erről jelen esetben szó sincs. Inkább egyéb nemzetközi szabályokat kellene felemlegetni. Például azt az uniós szabályozást, mely szerint egy fegyverszállítmányra vonatkozó tranzit engedély kiadásának az is feltétele, hogy a szolgáltatás ne álljon semmiféle kapcsolatban az Orosz Föderációból származó magán- vagy jogi személlyel, intézménnyel vagy szervezettel. Mert, ugye az Unió neheztel Oroszországra, amiért destabilizálni akarja az ukrajnai állapotokat.

Tekintettel arra, hogy az ominózus szállítmány esetében pont az volt a helyzet, amit az Unió tilt, a román hatóságok nem adhattak ki tranzit engedélyt. Ez van, és a dolgok állásából következően a fegyverszállító hajó előtt két út áll: vagy ott vesztegel, ahol van, vagy szépen visszafordul.

Hirdetés