Ismét áll a bál az Untold körül: alaposan kitoltak a fogyatékkal élőkkel

Utolsó pillanatban szóltak, hogy nem jár nekik ingyen jegy a fesztivál teljes idejére. Csakhogy sokan már kifizették a szállást és az útiköltségeket.
Hirdetés

Ötödik éve szervezik meg a kincses városban az ország egyik legnagyobb (és nem mellesleg legdrágább) zenei fesztiválját, az Untoldot. Ez idő alatt hozzászokhattunk, hogy nem telhet el egyetlen kiadás sem botrány nélkül, annyi a tisztázatlan körülmény és gyanús összefonódás a szervezés körül. A kolozsvári lakosok érthető módon nehezen tudnak eltekinteni attól, hogy közterületet zárnak le egy fizetős rendezvény miatt, még ha az jelentős bevételt hoz a városnak.

Éppen a pénz az, ami az újabb botrányhoz vezetett: a szervezők ugyanis maximalizálták a jegyeladást, és emiatt nem tudnak ingyen jegyeket biztosítani a fogyatékkal élő személyek számára, ahogy az előző években tették. Pontosabban négy nap helyett csak egyetlen napra biztosítanak belépőket.

Az érintett személyek júniusban iratkozhattak fel az ingyen jegyekért, a szervezők pár napon belül értesítették őket, hogy felkerültek a listára, és július végéig megkapják a belépőket. Csakhogy július végére – mire mindenki lefoglalta, kifizette a szállását, megszervezte az utazását – már azt közölték a szervezők, hogy nem áll módukban ingyenes jegyet biztosítani a mintegy 100 feliratkozónak és kisérőiknek a fesztivál teljes idejére, csak egy tetszőlegesen kiválasztott napra. Sőt, később ezen is változtattak: mivel olyan nagy az érdeklődés az utolsó napon esedékes Robbie Williams-koncert iránt, hogy elfogytak a jegyek, ezért a sérült személyek nem választhatják ezt a napot.

Kovács Csaba, aki az elmúlt négy évben a fogyatékkal élők jegyeivel foglalkozott, felháborodva nyilatkozta a sajtónak, hogy átverve érzik magukat. „Nem vagyunk állatok, akiket sarokba állíthatnak, hogy kedvük szerint változtassanak a szabályokon”.

Az érintettek úgy döntöttek, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordulnak.

Hirdetés

A szervezők álláspontja ugyanakkor az, hogy túl sokan jelentkeztek az ingyenes jegyekért, miközben a „normális” fesztiváljegyek elkeltek, a fesztiválozók száma pedig korlátozva van.

Azért az elgondolkodtató, hogy egy olyan nagy költségvetésű gigarendezvény, mint az Untold, miért nem engedheti meg magának azt a bevételkiesést, ami 100 ingyenes jegy biztosításával jár…

Hirdetés