Románia könyékig benyúlt Szerbia belügyeibe

Se szó, se beszéd, feltartóztatott egy Szerbia fele haladó dunai fegyverszállítmányt. Amely történetesen Oroszországból érkezett.
Hirdetés

Kicsit kiborult a bili Szerbia és Románia zöld asztala fölött. Az történt, hogy Szerbia és Oroszország korábban megkötött egy szerződést, melynek értelmében az oroszok adnak hat felújított MIG-29 repülőt, 30 T-72B3 tankot, 30 BRDM-2 harckocsit, továbbá négy MI-17 és négy MI-35 helikoptert.

Eddig rendben is volt minden. A felek megnézték, hogy lehet a legolcsóbban eljuttatni a szállítmányt a célba. És kiszámolták, hogy vízi úton. Vagyis a Dunán. Nosza, hajóra is pakolták az első sarzsit, 30 tankot és 30 harckocsit és elindultak. Igen ám, de amikor a Duna romániai szakaszához értek, az illetékes hatóságok se szó, se beszéd feltartóztatták a szállítmányt.

Ettől pedig Szerbia érthető módon kiakadt. Katonai szakértők, hivatásos katonák, diplomaták szólaltak fel az ügyben. A lényeg az, hogy a szerbek szerint Románia alaposan megszegte a dunai hajózás rendjéről szóló belgrádi egyezményt, amely szerint egy adott ország vizsgálódhat bármely szállítmány esetében, amely áthalad a Duna nevű nemzetközi hajózási útvonalnak az illető ország felségterületéhez tartozó részén, viszont egyáltalán nem akadályozhatja a továbbhaladását. Ez a szabály pedig polgári és katonai szállítmányokra egyaránt vonatkozik.

Olyan szakértők is akadnak, akik szerint Románia nem a saját szakállára állta el a katonai szállítmány útját, hanem a NATO-tól kapott erre utasítást. Ezek a szakértők azt is megjegyzik, hogy így aztán biztos, hogy Szerbia nem tud baráti kapcsolatokat fenntartani a szomszédos országokkal.

Hirdetés

Sőt, az egyik elemző még tett rá egy lapáttal: nem elég, hogy Románia megszegett egy nemzetközi egyezményt, rendesen bele is szólt Szerbia belügyeibe.

Ja, aki szeret egyezményekben kutakodni, kattintson ide. Az ominózus cikkely a 27. számú.

Hirdetés