Emigrálni akar egy kolozsvári író, mert megverte egy taxisofőr, a hatóságok meg cserbenhagyták

Ilyen körülmények közt nem csoda, hogy sokan itt akarják hagyni a mioritikus csodahazát.
Hirdetés

Gabriel Bota kolozsvári író. A kincses város egyik nagy könyvfesztiváljának (Transilvania Nemzetközi Könyvfesztivál) szervezője. Hasznos tagja a közösségnek.

A múlt hétvégén ez az író el akart menni valahova feleségével és kislányával, ám az autókijárót egy taxi állta el. Sofőr sehol. Aztán amikor az író felkérte a visszaérkező taxist, hogy álljon már el a kapu elől, hiszen van hely az utcán meg parkoló is a közelben, az illető káromkodni kezdett, hogy ő ott parkol, ahol akar, majd odasétált az író autójához és amikor az kiszállt, istenesen megcsapta. Aztán beült az autójába és elhajtott.

Az író felhívta a 112-es sürgősségi számot, de közölték, ilyen esetben nem küldenek járőrt, esetleg egy rohammentőt. Ha feljelentést akar tenni, menjen a rendőrségre. Az író felhívta egy rendőr barátját is. Kiderült, hogy Kolozsvár központjában egyetlen darab járőrkocsi végezte a dolgát (péntek, kora délután), amely kábé egy óra múlva érkezhet a helyszínre.

Oké, következő lépés. Az író felhívta a taxitársaságot, amelynek jele a szekrény autóján virított. Udvariasan elküldték a fenébe. (Utóbb a taxitársaság bocsánatot kért a történtekért.)

Oké, következő lépés. Az író elment az egyik sebészeti sürgősségre, ahonnan jó két órás várakozás után átirányították a központi sürgősségre, mivel ez nem az ő kompetenciájuk. (Az író elmondása szerint a sofőr eltörte az állkapcsát.) A központi sürgősségen további három órát kellett várnia.

Hirdetés

Hétfőn az illetékes hatóságok végre akcióba lendültek. A taxisofőr kapott két büntetést: 500 lej botrányos viselkedésért, 290 lej és két büntetőpont tilosban parkolásért. Továbbá bűnügyi eljárás indult ellene, melynek során kihallgatták. Állítása szerint ő csak pár percre megállt a zsúfolt utcán, mert virágot akart venni a feleségének. Nem vette észre a kaput, sietett. Amikor visszatért, egy úr dudált rá egy autóból és persze azonnal szidni kezdte ocsmányul. A maga részéről azonnal bocsánatot kért, továbbá felszólította a mocskos szájú urat, hogy ne káromkodjon. Erre az úr kiugrott az autóból és belelökte egy élősövénybe. Erre már ő sem tehetett egyebet: védekezett. Adott az agresszív úrnak egy pofont. Aztán elment, mert nem akarta, hogy eldurvuljon a dolog.

Hát így. Az író első felindulásában kijelentette, elege van, elhagyja ezt a „szar országot”. Most törvényes úton igyekszik érvényt szerezni jogainak.

Hirdetés