Nem pirája, annál is veszélyesebb lehet a máramarosi tóban talált hal. Főleg a férfiakra!!!

Hereszaggató pakut fogtak a Fernezelyi-tóban. Vigyázat, van egy humorveszély-faktor is a képletben!
Hirdetés

Igazi Loch Ness-i szörnyet találtak a halászok a Máramaros megyei Fernezelyi-tóban, derült ki. Elsőre azt hitték ugyan, hogy a nagy fogás az emberre is veszélyes pirája, a szakértők azonban megállapították, hogy

valójában annak rokona, a paku vagy gyümölcsevő pirája (Colossoma brachypomus) bukkant fel Romániában.

Ez ragadozó rokonához hasonlóan Dél-Amerikából, az Amazonas vidékéről származik, és a hozzáértők szerint egy agyhalott haltartó dobhatott be pár egyedet az otthoni akváriumából a Nagybányától 20 kilométerre található víztározóba. Ahol aztán a horgászok szerint elszaporodott.

Ha máris hátradőlt, kedves Olvasó, eláruljuk: semmi ok a nyugalomra.

A paku ugyan mindenevő, ellenben hatalmas méretűvé, másfél méteresre is megnőhet és 40 kilót is nyomhat. És – most figyeljen (!) – korántsem veszélytelen. Sőt, kifejezetten veszélyes. Főleg a férfiakra.

A pakunak ugyanis az emberhez hasonló, erős fogazata van. Ha hinni lehet az erdekesvilag.hu portálnak, Pápua Új-Guinea lakói ezt a halat gömbvágónak hívják. Idézzük, hogy miért:

„A pacu alapvetően nem veszélyes az emberre, de a harapása komoly is tud lenni, Pápua Új-Guineában például leharapta néhány meztelen férfi herezacskóját. Ez a hal növényekkel, gyümölcsökkel és kisebbfajta halakkal táplálkozik, a fürdőnadrág nélkül úszó férfiak heréjéről pedig azt hiszi, hogy zsákmány”

– mondta Henrik Varl, a dán múzeum halszakértője, amikor egy halász egy 30 centis pacut fogott ki egy svédországi tengerszorosban.” Eddig az idézet. (De lásd alább a megjegyzést!!!!)

Hirdetés

A paku tehát már több európai országban is feltűnt, Svédországon kívül Franciaországban, a Szajnában látták. És

most a máramarosi Fernezelyi-tónál hozza izgalomba a halászokat.

És a fürdőzőket. Akik kénytelenek megúszni szárazon, ugyanis az exotikus tólakó felbukkanása óta tilos a fürdés a tóban.

Mi szólunk: nem árt vigyázni azzal a fürdőnadrággal!

MEGJEGYZÉS:
Nem, nem lehet hinni az erdekesvilag.hu portálnak, ugyanis úgy tűnik, Henri Varl sem létező személy, és a hereszaggatás is álhír, egy feéleértett vicc az alapja, amit a koppenhágai természetrajzi múzeum egyik kutatója sütött el. Később aztán beismerte, mókás kedvében emlegette a pakuk állítólagos hereharapó szokását. Nincs szó ilyesmiről, ezek a halak ugyanis növényevők.

Hirdetés