Az amerikai nagykövet szerint szép Erdély, csak kár, hogy nehezen lehet megközelíteni

Hans Klemm is beszólt az erdélyi autópályák hiánya miatt
Hirdetés

 

Nem teszik ki a román hatóságnak a jelenleg a térségben legnagyobb befolyással bíró, és ezért Bukarest által legfőbb igazodási pontnak tekintett nagyhatalom, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetének legutóbbi, a romániai infrastruktúrával kapcsolatos véleményét,

Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete szombaton a festői Barcarozsnyón vett részt egy filmfesztiválon, és ez alkalommal beszédet is mondott. 

Abban pedig megjegyezte: lenyűgöző, mennyire élettel teli város Brassó, annak ellenére, hogy nem érhető el autópályán.

„Még mindig nehéz eljutni nem csak Brassóba, nem csak Barcarozsnyóra, hanem általában Erdélybe. Romániában nagy szükség van az infrastruktúrára. (…) Közlekedési összeköttetések és autópálya nélkül, fejlesztése szoruló vasúti hálózattal csodálatos számomra, mennyire élettel teli Brassó” – vágott oda a román illetékeseknek a nagykövet.

Hirdetés

Aki lehet, hogy ezzel arra utalt finoman, hogy az amerikai cégek nagyon szívesen részt vennének a romániai autópálya-hálózat kiépítésében és a vasúti fejlesztésekben – már persze akkor, ha jól megfizetik őket.

Igaz, a legutóbbi ilyen együttműködés meglehetősen rosszul sikerült, hiszen az amerikai Bechtel, amely a román NATO-csatlakozás „ellentételezéseként” kapta meg az észak-erdélyi autópálya megépítésének jogát, a Kolozsvárt elkerülő szakasz meg egy semmibe vezető Bihar megyei viadukt kivételével semmit sem épített meg irtózatos összegért, majd a kifizetések hiányára hivatkozva leállt az építkezéssel, és végül szerződést bontottak vele. 

Hirdetés