Már nem kell Superman-nek lennie ahhoz, hogy bekerüljön a román hadseregbe

Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Hirdetés

Nem népszerű a fiatalok körében a román hadsereg. Sőt, örülnek, hogy megszabadultak a sorkatonaságtól, és nagyon kevés fiúnak jut eszébe, hogy bakának álljon. Ezt Gabriel Leş védelmi miniszter is kénytelen volt konstatálni, és bevallása szerint próbál javítani a helyzeten.

Mégpedig elég furcsa módon: megkönnyítené a gyakorlati próbákat, hogy a jelentkezők nagyobb hányada nyerjen felvételt a román hadseregbe és ezáltal „vonzóbbá váljon az egyenruha”.

A miniszter csütörtökön Kolozsváron jelentette be tervét, elismerve, hogy a román hadseregben csupán a szükséges állomány 70 százaléka biztosított. De olyan egységek is vannak, ahol a lefedettség épp csak eléri a 30 százalékot.

A tárcavezető beruházásokat is tervez, de a legnagyobb eredményt a fizikai próbák enyhítésétől várja. Szerinte a kizáró jellegű vizsgák túl szigorúak, sokan csúsznak el rajtuk, így miniszteri rendelettel könnyítenének rajtuk.

Leș szerint a jelentkezőknek a felvétel után is lesz majd elegendő idejük ahhoz, hogy javítsanak fizikai erőnlétükön. Más dolguk sem lesz.

Hirdetés